Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 200 ml vlažné vody
- 1/2 kávové lžičky soli
- hrst černých oliv
- snítka rozmarýnu
- olivový olej
- hrubá mořská sůl
V květnovém časopise FOOD mě nejvíc zaujal recept na focacciu. Chvíli to tedy trvalo, než jsem se k němu dostala, ale musím říct, že se ihned zařadila mezi moje oblíbené pečivo. Pekla jsem ji ke grilovanému hermelínu a neměla chybu!
Jak si upéct focacciu
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s obyčejnou solí, přidáme kvásek a 3 lžíce olivového oleje. Uhněteme hladké a pružné těsto. Podle potřeby lze případně přidat trochu mouky nebo vody.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 45 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem).
Na pomoučeném vále propracujeme rukama těsto. Položíme na menší plech nebo kulatou koláčovou formu (vyložené pečícím papírem) a pokapeme dostatečně olivovým olejem. Zakryjeme fólií nebo čistým igelitovým sáčkem a necháme kynout ještě dalších 15 minut. Troubu si předehřejeme na 220 °C.
Po 15 minutách vmačkáme olivy a rozmarýn, posypeme lehce hrubou solí.
Edit: použít můžete i sušená rajčata, která se na focacciu také skvěle hodí.
Pečeme asi 30 minut dozlatova.