Ingredience
- 360 g zakysané smetany
- 70 ml polotučného mléka
- 3 celá vejce
- 2 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 150 g špaldové mouky hladké
- 150 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
Na Facebooku jsem vám prozradila, že tyto lívance byly doslova “zbytkáče”. Takhle totiž říkám receptům, které vzniknou oblíbeným systémem “co lednice a spíž daly”. 🙂
Lívance jsem dělala už ze všeho možného, ale zakysanou smetanu jsem použila poprvé. Nutno dodat, že to určitě nebylo naposledy, protože lívance jsou díky ní krásně jemné. Samy o sobě chutnají skvěle, sladké jsou také dost, takže není potřeba je ničím potírat. Ale kdybyste chtěli, bránit vám nebudu. 🙂 Nějaká ta domácí marmeláda jim bude slušet. Nebo je doplňte o čerstvé ovoce, tak jak jsem to udělala já.
Připravte si nekynuté lívanečky
Jako první si smícháme tyčovým mixérem (nebo v robotu) celá vejce, třtinový a vanilkový cukr. Pak postupně zašleháme zakysanou smetanu a mléko.
Bokem smícháme mouky, kypřící prášek a špetku soli a opět postupně zamícháme do těsta.
Rozpálíme si lívanečník (nebo nepřilnavou pánev) a smažíme lívance z obou stran.
Já mám doma litinový lívanečník, který vytřu jen poprvé trochou oleje nebo ghee a dál už žádný tuk nedávám.
Jakmile máme nasmaženo, přidáme oblíbené oblíbené ovoce.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.