lívance recept

Lívance ze zakysané smetany

Hlasuj

Ingredience

  • 360 g zakysané smetany
  • 70 ml polotučného mléka
  • 3 celá vejce
  • 2 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 150 g špaldové mouky hladké
  • 150 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku

Na Facebooku jsem vám prozradila, že tyto lívance byly doslova “zbytkáče”. Takhle totiž říkám receptům, které vzniknou oblíbeným systémem “co lednice a spíž daly”. :-)

Lívance jsem dělala už ze všeho možného, ale zakysanou smetanu jsem použila poprvé. Nutno dodat, že to určitě nebylo naposledy, protože lívance jsou díky ní krásně jemné. Samy o sobě chutnají skvěle, sladké jsou také dost, takže není potřeba je ničím potírat. Ale kdybyste chtěli, bránit vám nebudu. :-) Nějaká ta domácí marmeláda jim bude slušet. Nebo je doplňte o čerstvé ovoce, tak jak jsem to udělala já.

Připravte si nekynuté lívanečky

Jako první si smícháme tyčovým mixérem (nebo v robotu) celá vejce, třtinový a vanilkový cukr. Pak postupně zašleháme zakysanou smetanu a mléko.

Bokem smícháme mouky, kypřící prášek a špetku soli a opět postupně zamícháme do těsta.

Rozpálíme si lívanečník (nebo nepřilnavou pánev) a smažíme lívance z obou stran.

Já mám doma litinový lívanečník, který vytřu jen poprvé trochou oleje nebo ghee a dál už žádný tuk nedávám. 

Jakmile máme nasmaženo, přidáme oblíbené oblíbené ovoce.

Dobrou chuť!

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

recept borůvkylívanečkylívance s borůvkami

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100 0