Ingredience
- 1 hrnek špaldové celozrnné mouky
- 1/2 hrnku špaldové mouky hladké
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 4 celá vejce
- 1/2 bio vanilkového cukru
- 2 zarovnané lžičky jedlé sody
- 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- 2 zarovnané lžičky skořice
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
Postup:
Krém:
500 g tvarohu (může být ten ve vaničce), slabá 1/2 hrnku cukru moučka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce másla
Očistíme si mrkev a nahrubo ji nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180°.
Cukr, vanilkový cukr a vejce vyšleháme ve větší míse. Přidáme vše sypké, olej a promícháme. Vmícháme mrkev a ještě jednou důkladně promícháme.
Kulatou formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme těsto do formy a uhladíme.
Pečeme zhruba 60 minut, těsto se musí odlepovat od krajů a po zapíchnutí špejle se nesmí lepit těsto.
Po vyndání necháme hodinu chládnout ve formě, pak teprve vyndáme a počkáme další hodinu, než dort rozkrojíme. Mezitím si připravíme krém smícháním všech ingrediencí. Jednou polovinou potřeme prostředek, přiklopíme odkrojenou částí a druhou polovinou krému potřeme vrch dortu.
Ideálně podáváme až druhý den, chutná pak lépe.