Ingredience
- 700 g plnotučného mléka
- 450 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 25 g čerstvého droždí
- 30 g cukru krystal
- 1 balíček skořicového cukru
- špetka soli
Už dlouho jsem si přála lívanečník. Ale vždy se našlo něco, co dostalo přednost. A tak jsem si napsala Ježíškovi a ten mi přání splnil. 🙂 I když co si budeme povídat, splnilo se tím přání podstatně víc členů rodiny. 🙂
Hned o svátcích jsem ho musela zkusit rozpálit a otestovat. Litinová verze sice vydá za činky, ale je skvělý! A jaký byl první recept? Úplně ten základní – na kynuté lívance.
Vykouzlete si v kuchyni kynuté lívance
Droždí smícháme s polovinou cukru a přidáme 1 polévkovou lžíci mouky. Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné a zhruba 80 ml ho přilijeme k droždí. Počkáme, až nám vzejde kvásek.
Ve větší míse smícháme mouku se špetkou soli, zbytkem cukru a skořicovým cukrem. Rozklepneme vejce a vmícháme kvásek a zbytek mléka. Promícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 30 minut kynout.
Po vykynutí rozpálíme lívanečník, lehce potřeme tukem a smažíme z obou stran.
Pozn. Na litinové verzi je to rychlovka – jakmile dáme těsto na čtvrtý lívaneček, ten první už otáčíme. A průběžně potíráme lívanečník tukem.
S čím si dát lívanečky?
Záleží, na co zrovna máte chuť. My si je dali s marmeládou, rozmíchaným tvarohem a někteří k nim přikusovali datle. Teď, když není pořádné sezónní ovoce, tak ta nabídka není tolik pestrá, ale už se těším, až si lívanečník vezmu do Beskyd a uděláme si je s borůvkovým přelivem. ♥
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.