Ingredience
- 400 g bio rýžové mouky
- 1 kypřící prášek bez lepku a fosfátu
- 150 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- cca 80 ml mléka
- 4 zarovnané polévkové lžíce javorového sirupu
- 1 bio třtinový vanilkový cukr
- 80 g mandlových lupínků
- cca 3 jablka
- tuk a pohanková mouka na vymazání a vysypání formy
Co patří podle vás k podzimnímu pečení? Švestky, ořechy, hrušky a jednoznačně jablíčka. Těch je letos všude spousta, takže by byla škoda toho nevyužít. Ale protože se snažím poslední dny začít takovou lehčí očistu, tak se snažím omezit alespoň částečně i lepek. Z toho důvodu v tomto případě zvítězila rýžová mouka. Čistě jen z rýžové mouky jsem pekla poprvé a byla jsem hodně příjemně překvapená.
Do focení se opět zapojila Violi, kterou to poslední dobou baví víc a víc. Fotíme teď téměř výhradně venku. Naše zahrada je takovým naším ateliérem. ♥ Tak doufám, že se k nám třeba také přidáte. Protože venku chutná nejvíc. 🙂
Rýžová mouka – seznamte se
Pokud trpíte alergií na lepek, tak ji pravděpodobně dávno znáte. Patří totiž mezi oblíbené “náhražky” klasické pšeničné mouky. A to jak na pečení, tak třeba i na zahušťování. Pokud bych ji měla porovnat právě s klasickou moukou, tak je čerstvě upečený koláč takový víc “lepivý na patro”, ale druhý den už mi přišel naprosto v pořádku.
Chuť není nijak výrazná, což je výhoda, protože ji můžete doplnit různými přísadami a celkově se s těstem pracuje dobře. Schválně jsem vám vyfotila i těsto ve formě, abyste alespoň trochu viděli, jakou má hustotu.
Cenově seženete rýžovou mouku v BIO kvalitě za cca 50-55 Kč (400 g balení).
Upečte si koláč z rýžové mouky
Skvělé je, že je tento koláč hodně rychlý a snadný na přípravu.
Jako první si vymažeme klasickou koláčovou formu tukem a vysypeme pohankovou moukou.
V míse pak smícháme rýžovou mouku, kypřící prášek a třtinový cukr. Rozklepneme vejce, přilijeme mléko a promícháme.
Máslo si rozpustíme a přidáme ho společně s javorovým sirupem k těstu. Důkladně promícháme, až se těsto pěkně spojí. Do těsta vmícháme také polovinu mandlových lupínku a přendáme ho do formy.
Jablíčka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky (včetně slupky). Pak je posypeme druhou půlkou mandlových lupínků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C.
Po 15 minutách přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších 15 minut.
Už jste viděli kuchařku RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo o vám? Pokud ne, tak mrkněte ♥ Najdete v ní 86 nových receptů, které jinde nenajdete a celkem se můžete těšit na 103 receptů pro celou rodinu ♥
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.