Ingredience
- 1 větší cibule
- 14 větších rajčat
- 2 kávové lžičky třtinového cukru
- 1 kávová lžička soli
- 2 velké hrsti červené čočky
- 1 stroužek česneku
- 2 kávové lžičky koření Tandoori Masala
- špetka mleté skořice
- 1 kávová lžička kari
- olivový olej
Kuřecí maso
- 3 kuřecí prsa
- čerstvě mletá sůl
- 30 g másla
- 1 kávová lžička koření Tandoori Masala
- 1 zakysaná smetana
- koriandr/petrželová nať
Miluji indická jídla, ale do poctivé indické restaurace se dostanu jen občas. A tak jsem si domů pořídila alespoň koření Tandoori masala, které jídlo krásně provoní a ochutí. Tento recept tedy není vyloženě indický podle jejich “pravidel”, ale jistý nádech tam je. 🙂 Navíc kombinace červené čočky, rajčat a kuřecího masa vyloženě miluji, takže doufám, že tato podzimní směs bude chutnat i vám a příjemně vás zahřeje.
Poznámka: pro malé děti tento recept nedoporučuji, případně jim oddělejte porci bez koření.
Připravte si jídlo, které vás zaručeně zahřeje
Jako první si nachystáme všechny ingredience. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Rajčata umyjeme, vykrojíme “bubáka” a nakrájíme na malé kostičky. Kuřecí maso si nakrájíme na kostky cca 1,5-2cm kousky a lehce ho osolíme čerstvě mletou solí.
Rozehřejeme si pánev, rozpustíme na ní máslo a přidáme kuřecí maso. Necháme opéct ze všech stran, pak přidáme lžičku Tandoori masala a průběžně mícháme.
Rozehřejeme si větší hrnec, dáme do něj pár kapek olivového oleje a orestujeme na něm cibuli. Pak přidáme rajčata, promícháme, necháme, aby pustily šťávu a přidáme červenou čočku. Dál přijde do hrnce všechno koření: sůl, utřený česnek, Tandoori masala, skořice a kari. Jako poslední přidáme třtinový cukr. Průběžně mícháme a čekáme, až změkne i červená čočka.
Jakmile je kuřecí maso hotové (nesmí být po rozkrojení růžové!), tak přimícháme zakysanou smetanu a vše přendáme k zeleninové směsi. Promícháme, necháme minutku na vařiči a můžeme podávat.
Při servírování můžeme přidat nasekanou petrželovou nať, nebo koriandr. Koriandr je ale dost výrazný a ne každému chutná, takže doporučuji nejdříve ochutnat. 🙂
Jako přílohu doporučuji máslový náán, případně rýži.