Ingredience
- 80 g másla
- 2 cibule
- 4 velké mrkve
- tymián
- 250 g pasírovaných rajčat
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 bobkový list
- 1 skořice
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 700 ml masového vývaru
- strouhanka (ideálně z chleba)
- sůl
Postup:
Rozehřejeme si máslo, na kterém restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, bobkový list, skořici, nové koření, černý pepř a menší větvičku tymiánu, lehce osolíme. Mícháme minimálně 15 minut – čím poctivěji uděláme základ, tím lepší bude mít omáčka chuť.
Posypeme třtinovým cukrem, 3 minuty mícháme a přidáme rajčata, která necháme ze 5 minut spojit se základem. Zalijeme vývarem a necháme povařit 15 minut. Vyndáme koření a do hrnečku o objemu zhruba 300 ml nabereme omáčky (zhruba do 2/3), ve které si rozmícháme vidličkou strouhanku – mícháme do té doby, dokud není “kaše” hustá (hladká a bez větších slepených kousků). Vmícháme do omáčky.
Pokud nám hustota omáčky dostačuje, necháme ještě 5 minut povařit a můžeme rozmixovat dohladka tyčovým mixérem, jinak postup zahuštění ještě jednou opakujeme.
Jakmile je omáčka hotová, přidáme maso z vývaru, necháme jej prohřát a můžeme podávat s knedlíkem nebo těstovinami.
Pozn. připraveno z jehněčího vývaru – vývar používám vždy připravený doma – maso, které v něm uvařím, použiji následně do omáčky.