Ingredience
- jehněčí kosti
- 3 velké mrkve
- 2 menší petržele
- 100 g celeru
- 1 cibule
- kousek natě z celeru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- voda
Postup:
Do velkého hrnce vložíme kosti, které osolíme a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Počkáme, až voda začne vřít a vytvoří se pěna, kterou lžící sebereme. Přidáme veškerou očištěnou zeleninu (cibuli dáme vcelku, jen ji lehce nařízneme) a koření.
Vaříme pomalu dokud maso na kostech nezměkne. Pokud se zelenina uvaří dříve a nechceme ji mít rozvařenou, vyndáme ji a necháme táhnout už jen kosti.
Po uvaření polévku přecedíme, zeleninu nakrájíme na kousky a maso můžeme použít třeba následně do omáčky, která lze z vývaru připravit nebo jej nakrájet do samotného vývaru.
Kapání:
1 vejce, dětská krupice, hladká mouka, 1 lžíce vody
Do hrnečku nebo misky rozklepneme vejce, přidáme lžíci vody a postupně přidáváme po troškách krupici a mouku, dokud není směs hladká (šleháme vidličkou).
Pokud přidáváme do vývaru, musí nám vřít. Přidáváme po vidličkách a necháme ve vývaru uvařit.