Těsto
- 140 g bezlepkové mouky (Nomix)
- 4 vejce
- 80 g másla
- 260 ml vody
- větší špetka soli
Krém
- 400 ml mléka
- 1 bio vanilkový pudink
- 60 g cukru krystal
- 1 kávová lžička vanilkového cukru (domácí)
- 80 g másla
Kdo by neznal věnečky. Jeden z tradičních dezertů, který najdete v každé cukrárně. U nás doma je peče moje mamka, a tak jsem ji letos poprosila, zda by se mnou nezkusila bezlepkovou verzi.
Práce s těstem je obdobná jako u klasického těsta. Rozdíl v chuti není žádný. Upéct si je můžete ať už během roku nebo právě na vánoční svátky. Není třeba přidávat sladkou polevu, stačí lehce poprášit moučkovým cukrem.
Postup:
Troubu si rozehřejeme na 210 °C.
V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme v něm máslo a sůl. Přidáme mouku a velmi rychle mícháme. Hmota nám bude houstnout a možná i trochu zhrudkovatí. Postupně ale hrudky zmizí a hmota se začne přichytávat ke dnu hrnce.
Přichází fáze tzv. odpalování – těsto necháme přichytit ke dnu a zase ho zamícháme, takhle to opakujeme zhruba 3-4 minuty.
Těsto stáhneme z plotny a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Jakmile bude vychladlé, vmícháme do něj vejce a necháme zcela vychladit.
Připravíme si zdobící sáček, plech s pečícím papírem a nastříkáme věnečky. Snažíme se pokud možno o stejné tvary a velikosti. Pečeme 7 minut na 210 °C, potom stáhneme na 180 °C a dopečeme dozlatova. Troubu během pečení neotvíráme!
Je potřeba připravit i krém. Uvaříme si pudink – zahřejeme mléko s cukrem a vmícháme do něj pudink rozmíchaný v trošce mléka. Necháme zhoustnout. Odstavíme z plotny a jakmile je pudink vychlazený, zašleháme do něj vanilkový cukr a máslo.
Věnečky rozkrojíme až jsou zcela studené. Naplníme krémem, přiklopíme a máme hotovo. Cukrovat doporučuji až těsně před podáváním.