Ingredience
- 5 hermelínů
- 2 červené cibule
- 15 černých oliv bez pecky
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 6 polévkových lžic slunečnicového oleje + další na dolití
- 3 polévkové lžíce sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce kvasného bzeneckého octu
- 1 lžička celého barevného pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sladké papriky
Nakládaný hermelín potřebuje kvalitní ingredience a čas. Nic jiného na tom není. 🙂 Můžete si na něm pak doma pochutnat sami, nebo ho využít jako jedlý dárek na letní party, narozeniny i pod stromeček.
*recept vznikl díky dlouhodobé spolupráci s Bzeneckým octem
Doporučuji mrknout i na jejich stránky, překvapí vás, kam všude se ocet hodí. 🙂
Naložte si hermelín
Připravíme si buď 1 větší sklenici nebo 2 menší s tím, že musí být čisté a musí dobře těsnit.
Hermelín nakrájíme na osminky. Cibuly oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek na tenké plátky, stejně tak olivy.
V hmoždíři roztlučeme všechno koření kromě bobkových listů. Případně se dá použít i mixér na jemné mletí a namlet si takhle koření do zásoby (můžete ho pak využít například i na grilovaný hermelín).
V malé skleničce smícháme 6 lžic oleje, sojovou omáčku a ocet.
Do sklenice pak namačkáme kousky hermelínu, proložíme je plátky cibule, česneku a oliv. Posypeme kořením, přidáme bobkový list a zakápneme namíchanou směsí.
Pak dáme další vrstvu a postupujeme stejně.
Na závěr zalijeme slunečnicovým olejem tak, aby byl celý obsah sklenice ponořený.
Zavřeme a dáme do lednice.
Tip: vydržet doporučuji alespoň 10 dní, ideálně 14. Hermelín je pak krásně uležený.