Těstoviny
- 400 g těstovin
- 500 g červené řepy
- 1 lžička olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 100 g rukoly
- 200 g kozího sýra
Zálivka
- 3 lžíce medu
- 1,5 lžíce Bzeneckého jablečného octa
- 3 lžičky kremžské hořčice
- 5 lžic slunečnicového oleje
Kombinace červené řepy a kozího sýra miluji! Často si je dávám právě s rukulou, která je lehce nahořklá. Tentokrát jsem ale přidala navíc i těstoviny a vše vytunila dokonalou zálivkou. Do té jsem zakomponovala jablečný ocet z Bzence, který v kuchyni používám méně, než třeba jeho “kolegy”. Což je ale škoda, protože konkrétně jablečný ocet se k salátům skvěle hodí. Má nenapodobitelnou chuť a zálivky s ním jsou silné a mají správný říz. 🙂 Navíc jablečný ocet přispívá k lepší funkci metabolismu.
Netradiční těstovinový salát se zálivkou
Jako první si dáme vařit těstoviny a upéct řepu.
Těstoviny vaříme klasicky v lehce osolené vodě, na skus, aby se nerozvařily. (Volíme takové, které nejsou hladké, takže ideálně “vrtule”.)
Předvařenou červenou řepu nakrájíme na malé kostičky. Dáme na pekáč, lehce osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme cca 15 minut na 200 °C (ideálně funkce gril).
Během toho si připravíme zálivku. Do vyšší nádoby dáme med, jablečný ocet, kremžskou hořčici a postupně přiléváme olej, který zašleháme tyčovým mixérem. Naším cílem je hladká a jemná zálivka.
Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou.
Na talíř položíme rukolu, na ni porci těstovin, upečenou červenou řepu a část kozího sýra. Na závěr pokapeme připravenou zálivkou.
Tip:
Zálivky si můžete připravit klidně dvojité množství a ve skleničce s víčkem si ji nechat 3 dny v lednici. Hodí se k červené řepě, kozímu sýru, ale také k tuňákovi nebo třeba lososovi.
Dobrou chuť!
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.