Jahodový džem s přírodním pektinem a chia semínky

100%

Příprava

10 min

Vaření

1 h

Hlasuj

Like 17

Ingredience

  • 4 kg jahod
  • 700 g třtinového cukru třtinového cukru
  • 6 polévkových lžic chia semínek
  • 8 snítek meduňky
  • 40 g přírodního citrusového pektinu

Je tu opět další léto a sklizeň jahod. Marmelády a džemy děláme každý rok a bez nich si to vážně nedovedu představit. Letos jsem jednu várku zkoušela s přírodním citrusovým pektinem a musím říct, že splnil mé očekávání.

Nechávám raději kousky jahod, třeba pak do jogurtu nám to tak víc chutná. Ale klidně si můžete jahody rozmačkat úplně a uvařit si konzistenci marmelády.

Přírodní citrusový pektin mamka sehnala přímo u samosběru jahod (sáček byl po 10 g a vystačí na 1 kg ovoce a stál krásných 25 Kč) a koupit jde i na internetu nebo mrknout ve zdravé výživě. Super je, že když použijete přírodní pektin, ovoce si zachová svoji chuť. 🙂

Z uvedeného množství jsem připravila 13 skleniček marmelády. Pokud chcete vyzkoušet jen menší množství, můžete si množství podělit.

Jak na marmeládový džem s meduňkou a přírodním pektinem

Jahody důkladně obereme od lístků a umyjeme. Rozmačkáme mačkadlem na brambory tak, aby zůstaly i kousky jahod.

Dáme vařit a jakmile začnou jahody probublávat, tak přidáme třtinový cukr, umyté lístky meduňky a chia semínka. Promícháme, ztlumíme plamen a občas promícháváme a sbíráme případně pěnu. Vaříme zhruba ještě 10 minut a připravíme si pektin. Dle návodu smícháme s trochou cukru a vmícháme do ovoce. Opět přidáme plamen a vaříme už jen 3-5 minut.

Plníme do důkladně umytých a čistých sklenic (můžeme předem vyhřát i v troubě). Víčko můžeme vytřít alkoholem. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na 24 hodin.

letni_recept_dzem_ovoce dzem_z_jahod recept_jahodova_marmelada dzem_jahodovy jahody_recept_dzem jahodova_marmelada

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100