Těsto
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 0,5 hrnku špaldové mouky hladce mleté
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 vejce
- špetka soli
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 0,5 hrnku slunečnicového oleje
- 0,5 hrnku mléka
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Jablečné želé
- 3 velká jablka
- cca 500 ml vody
- 2 vanilkové pudinky (s pravou vanilkou)
Když jsme byly se sestrou děti, tak nám tento koláč mamka pekla celkem často. Dřív těch možností tolik nebylo a peklo se jen ze základních surovin. Nic extra, přitom vše tak dobré a poctivé. Nevím, jestli je to tím, že jsem teď těhotná, ale poslední dva týdny dostávám chuť na samá “retro jídla”. 🙂 I proto jsem se rozhodla, že musím v receptovém sešitě mojí mamky najít tento recept a upéct ho. Krapet jsem se zděsila, když jsem uviděla to množství cukru, takže jsem recept lehce poupravila, ale i tak si zachoval svůj původní ráz a hlavně chuť.
Takže jestli si taky rádi občas dopřejete něco trochu retro, tak ho vyzkoušejte také. ♥
Upečte si náš retro koláč z dětství
Předehřejeme si troubu na 200 °C a vymažeme si dortovou formu tukem a vysypeme moukou.
Jako první si připravíme těsto na korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme třtinový cukr a lehce prošleháme. Pak postupně zašleháme slunečnicový olej.
Přimícháme mléko a postupně budeme přisypávat mouky smíchané s kypřícím práškem a kakaem.
Bílky se špetkou soli vymícháme v tuhý sníh a opatrně přidáme k těstu. Rozvrstvíme do dortové formy a dáme péct do trouby.
Pečeme zhruba 20-25 minut (záleží i na troubě, proto doporučuji vyzkoušet upečení těsta zapíchnutím špejle – když vyjde čistá a nelepí se na ni těsto, máme upečeno).
Korpus dáme vychladnout a připravíme si jablečné želé.
Jablka umyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Zalijeme vodou, aby byla všechna jablka ponořená a dáme vařit. Pokud jsou dost sladká, není je potřeba ani sladit. Po uvaření jablka rozmixujeme.
V hrnku si bokem rozmícháme v trošce vody oba pudinky a zamícháme je ještě do horkých jablek, aby vše pěkně zhoustlo. Pak přendáme do formy nad korpus.
Necháme cca 15 minut chladnout v kuchyni, a pak celou formu přendáme do lednice, aby vše ztuhlo.
Ideálně necháme tuhnout alespoň 3-4 hodiny.
Sledujte mě také na Facebooku a Instagramu.