srbské rizoto

Srbské rizoto

78%

Porcí

4-5

Příprava

15 min

Vaření

40-45 min

Hlasuj

Like 84

Ingredience

  • 450 g rýže parboiled
  • 300 g vepřového masa (plecko)
  • 2 menší cibule
  • pár kapek slunečnicového oleje
  • 4 polévkové lžíce hustého rajského protlaku
  • cca 6 polévkových lžic zavařeného (sterilovaného) hrášku
  • 2 kávové lžičky mleté sladké papriky
  • dle potřeby vývaru (zeleninový/vepřový)
  • čerstvě mletá sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • cca 150 g strouhaného sýru
  • zavařené okurky

Srbské rizoto, školní rizoto, retro rizoto, pečené rizoto, rizoto s vepřovým masem. Tolik názvů a jen jedno jídlo. 🙂 Pro mě vede asi školní rizoto, protože tak nějak si ho ze školní jídelny vybavuji. A i když se možná budou někteří divit, tak mi tam moc chutnalo. Od gymplu jsem ho ale neměla. Až zhruba 3 týdny zpět mě popadla retro nálada a připravila jsem ho na oběd. Jako dezert pak byl i retro koláč – kakaový s jablečným želé. Takže jestli vás popadnou stejné retro chutě, pusťte se do rizota také.

Upečte si rizoto s vepřovým masem

Jako první si rozehřejeme troubu na 200 °C. Pokud máte pekáč, který může jak na plotnu, tak i do trouby, tak ho vřele doporučuji.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na pekáčku s pár kapkami slunečnicového oleje.

Během toho si nakrájíme vepřové maso na malé kousky, přidáme ho k cibuli a lehce osolíme a opepříme. Jakmile je maso opečené, přimícháme rajský protlak a vše rychle promícháme. Přisypeme rýži, kterou si odměříme v hrnku a 2 minuty ji společně se směsí smažíme.

Vypneme plamen/indukci a vše poprášíme sladkou paprikou. Pak přidáme hrášek a vše zalijeme vývarem – na 1 hrnek rýže vychází 3 hrnky vývaru (ten může být i studený). Protože bývá vývar slaný, tak už směs dál zatím nesolíme. Přikryjeme poklicí, případně alobalem a dáme péct do trouby.

Zhruba po 20 minutách rizoto vytáhneme a raději zkontrolujeme, jak moc je vývar vypečený. Vše promícháme a jestli začíná být směs suchá, ještě ji podlijeme vývarem a dáme péct zpět do trouby na dalších 15 minut.

Pak rizoto vytáhneme, zkontrolujeme, jestli je maso i rýže pěkně měkká a případně podle potřeby lehce dosolíme.

Na talíři posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zavařenou okurkou.

♥♥♥

Sledujte mě také na Facebooku a Instagramu.

pečené rizotorecept na školní rizotorecept na srbské rizotorizoto s vepřovým masem

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
77.777777777778 0 100