Nachos
- 1 hrnek kukuřičné mouky hladce mleté
- 1/2 hrnku vody
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špaldová mouka hladce mletá
Guacamole
- 1 avokádo
- 2 rajčata
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 malé chilli papričky sušené
- 1/2 citronu šťáva
- čerstvě mletá sůl a pepř
Salsa
- 1/2 hrnku rajčatové omáčky
- 1 cibule
- snítka petrželové natě
- 1 stroužek česneku
- 1/2 citronu šťáva
- čerstvě mletá sůl a pepř
Po dlouhé době k nám dojela moje sestra Ála. Zrovna mi nebylo nějak dobře, tak se hodilo, že se nabídla s vařením. Rovnou upozorňuji, že dvě omáčky nebudou vhodné pro děti, ale nachos a lučinová pomazánka mým dětem moc chutnaly. Takže ani děti nepřijdou zkrátka.
Mexická kuchyně
Různorodé chutě, široká paleta barev a hravost – to je pro mě mexická kuchyně. Pokud chystáte doma nějakou oslavu a hledáte něco méně klasického na občerstvené, sáhněte právě po Mexiku.
Postup:
Nachos
Veškeré ingredience smícháme dohromady, kromě špaldové mouky, kterou lehce přisypáváme jen pokud se nám těsto hodně lepí. Jakmile máme vypracované hladké těsto, rozdělíme si ho na více dílů a postupně je vyválíme a krájíme trojúhelníčky. Dáme na pečící papír a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 10 – 12 minut.
Guacamole
Rozpůlíme avokádo, pomocí nože vyjmeme pecku, vyškrábeme dužinu a rozmačkáme ji. Rajčata a cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme k avokádu. Česnek vymačkáme a zakapeme vše citronovou šťávou. Nakonec přidáme rozdrcené chilli papričky a lehce osolíme a opepříme.
Salsa – rajčatová omáčka
K rajčatové omáčce přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, petrželovou nať a lehce osolíme a opepříme. Zakapeme citronovou šťávou a zamícháme.
Lučinová omáčka
Jeden kelímek lučiny smícháme se 3 lžícemi bílého jogurtu, přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule. Nasekáme trochu pažitky a lehce osolíme.