hovězí roštěnky

Roštěnky naší Růženky

100%

Porcí

5

Příprava

15 min

Vaření

2 h

Hlasuj

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 5 větších cibulí
  • cca 1 kg nízkého roštěnce
  • 2 zarovnané polévkové lžíce pšeničné hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • cca 1 l hovězího vývaru
  • plátek chleba

Moje mamka umí a vždycky uměla parádní roštěnky. Je to dáno i tím, že máme domácí hovězí maso, takže i když jde pro někoho o “docela obyčejné jídlo”, pro mě to bylo jedno z mých nejoblíbenějších nedělních obědů.

Budu ráda, když si je zkusíte také a dáte mi vědět, jak jste si pochutnali.

Jak na hovězí roštěnky

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Jako první si nakrájíme maso na plátky o tloušťce cca 1,5 cm. Lehce je rukou naklepeme, na jedné straně jen decentně nařízneme a z obou stran lehce osolíme a opepříme.

Cibuli si nakrájíme nadrobno. Rozpálíme pánev, rozpustíme sádlo a na něm orestujeme cibuli. Přendáme ji do pekáče a postupně lehce opečeme z obou stran nakrájený roštěnec.

Přendáme do pekáče k cibuli a na zbylém výpeku osmažíme hladkou mouku. Zalijeme šufánkem vývaru, rozmícháme tak, aby nezůstaly žádné hrudky a přelijeme do pekáče. Přilijeme i zbytek vývaru, přidáme plátek chleba, přiklopíme a dáme péct do trouby.

Pečeme zhruba hodinu a půl, pak zkontrolujeme, jestli je maso měkké. Pokud ano, vytáhneme maso bokem a omáčku rozmixujeme. Vrátíme do ní maso, necháme 5 minut odpočinout a podáváme společně s uvařenou rýží.

Dobrou chuť! 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.

pečené roštěnkyroštěnec receptroštěnkyrecept z roštěnéokurky

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100