Ingredience
- 200 g špaldové mouky hladce mletá
- 50 g kokosu
- 4 vejce
- 50 g třtinového cukru
- 2 zarovnané lžíce medu
- 1/2 bio vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- 180 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 50 ml oleje
- na vymazání formy: olej a kokos
Tento recept jsem pekla poprvé už v roce 2014. Podle toho ta fotka beránka i vypadá. 🙂 A tak jsem se letos rozhodla, že ho přefotím a využila jsem na to novou formu zajíčka. Ta je tedy menší, takže jsem připravila stejnou dávku, část dala do formy a ze zbytku jsem dětem připravila ke snídani muffiny.
Upečte si velikonočního beránka nebo zajíčka
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukry, medem a kůrou z citronu. Přilijeme mléko a lehce vmícháme mouku, kokos a prášek do pečiva.
Ušleháme si tuhý sníh (nejlépe se šlehá ve vysoké nádobě s přidáním skutečně malé špetky soli). Vetřeme olej a sníh do těsta.
Těsto vlijeme do (důkladně!) vymazané a vysypané formy, přiklopíme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba 50 minut – ke konci pečení můžeme kontrolovat pomocí špejle, zda není těsto už upečené.
Beránka z formy vyklápíme za tepla (může nám pomoci vlhká utěrka). Po vychladnutí můžeme zdobit – např. hřebíček jako oči, uvázat mašličku kolem krku a lehce posypat moučkovým cukrem.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.