Základní těsto
- 5 vajec
- 90 g moučkového cukru
- 250 g BIO hladké mouky
- 2 rovné kávové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- 120 ml kvalitního slunečnicového oleje
- cca 90 ml mléka
- tuk a polohrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Pudinková část
- 120 g mandlových lupínků
- 4 banány
- 2 sáčky vanilkového pudinku s pravou vanilkou
- 1 l mléka
Dokončení
- 2 kelímky zakysané smetany
Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou patří k už dost známým veteránům. Jen tentokrát jsem z původního receptu našich maminek ubrala celkem dost cukru a doplnila ho o vrstvu mandlových lupínků a banánů.
Upečte si koláč na plech
Jako první si připravíme pudink. Dle klasického návodu ze 2 sáčků a 1 litru mléka. Jakmile zhoustne, odstavíme ho z vařiče a necháme chladit.
Rozehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme a vysypeme plech tukem a moukou, aby se nám pak těsto nepřichytilo (já použila menší rozměr, než je ten klasický, takže je výsledný koláč vyšší).
Ve větší míse vyšleháme vejce s moučkovým cukrem. Pak pomalu vmícháme olej a mléko. Jako poslední přisypeme suché ingredience: postupně mouku s kypřícím práškem a jako poslední kakao.
Těsto přendáme na plech, urovnáme a posypeme mandlovými lupínky. Na ty pak naskládáme nakrájené banány na kolečka.
Na banány rozvrstvíme připravený puding a dáme péct do trouby. Pečeme zhruba 25-30 minut.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Pak teprve potřeme zakysanou smetanou a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Pozn. Pokud jste zvyklí na více sladké dezerty, přidejte do těsta více moučkového cukru a do pudinku 1 lžíci třtinového cukru. Ale věřím tomu, že i tato “méně sladká” varianta vás potěší.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.