Těsto
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 100 g povoleného másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 350 g tvarohu
- 1/2 sáčku bio vanilkového pudinku
- mléko (případně na zředění)
Drobenka
- 100 g hrubé mouky
- 80 g třtinového cukru
- 100 g másla
- Borůvky nebo jiné ovoce (na tvaroh)
- Vejce na potření
Z léta si vždy schováváme trochu ovoce do mrazáku. Tedy hlavně jahody a borůvky. Takže když pak v zimě dostaneme chuť na něco s ovocem, stačí vytáhnout “železné zásoby” 🙂
Recept na tyto koláčky mi poslala jedna čtenářka, paní Laďka, takže jí tady moc děkuji a musím uznat, že koláčky jsou vážně moc dobré! Pokud máte doma taky nějaký oblíbený recept, o který se rádi podělíte, tak budu moc ráda, když mi jej pošlete 🙂
Talířky a hrnečky najdete na e-shopu s dekoracemi do kuchyně Ima Decor.
Upečte si domácí kynuté koláčky
Jako první si uděláme kvásek: do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobené droždí a lžíci mouky. Necháme 10 minut odpočinout – vzejít kvásek.
Ve větší míse si do mouky (můžeme dát část špaldové hladce mleté) vmícháme špetku soli, kvásek, povolené máslo a žloutky a zpracujeme vařečkou v hladké těsto. Těsto poprášíme lehce moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě (kde není průvan) asi 60 minut kynout.
Náplň připravíme lehce smícháním všech uvedených surovin. Zdobit pak můžeme buď sáčkem (nebo zdobítkem) nebo jen nandat na koláče lžičkou.
Vykynuté těsto vyválíme na tenkou placku, vykrajovátkem nebo skleničkou vykrojíme kolečka, které uprostřed trochu uplácneme. Na každé kolečko nandáme trochu tvarohu a doprostřed dáme borůvky (nebo jiné ovoce).
Drobenku vytvoříme promícháním všech surovin prsty. Koláčky posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.