Kdo by neznal mátu. Je natolik rozšířená, že ji můžeme vidět snad všude. Téměř na každé zahrádce nebo doma v truhlíku. Pokud jí máte nadbytek (což je určitě možné, protože máta je skoro jako plevel), můžete si ji nasušit jako já třeba na mátový čaj.
Jak si usušit mátu
Já použila novou sušičku, kde jsem nastavila “program” na bylinky a sušila, dokud nebyly lístky máty pěkně šustivé 🙂 Bylo to zhruba 2-3 hodiny. Pak jsem je všechny přendala do dobře uzaviratelné nádoby a skleniček. Takto usušená máta nám loni vydržela přes celou zimu až do jara.
Jak si připravit mátový čaj
Vezmeme pár lístků sušené máty, zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat. Pak přecedíme a můžeme pít. Dětem přidávám trochu medu.
Máta a její účinky
Již u pradávných Arabů se máta těšila velké úctě a měla i kultovní význam. Nosili ji u sebe, aby odháněla mouchy a hmyz, byla též symbolem přátelství a lásky. Zajisté to souviselo s tím, že máta značně povzbuzuje a posiluje organismus. Zvyšuje tělesnou kondici (spolu s rozmarýnem) a posiluje celou nervovou soustavu. Především se však léčebně uplatňuje u všech druhů žaludečních obtíží. Zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšuje chuť k jídlu a odstraňuje plynatost.
Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní; zároveň zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje též jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím. Používá se rovněž ve formě obkladu proti svědivým vyrážkám a zánětům kůže. Máta je neškodná, dobromyslná bylinka, kterou můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě. Pokud ji však pijeme samostatně, je třeba kúru vždy po deseti dnech na týden přerušit. A pozor, máta může snížit produkci mateřského mléka. (zdroj. http://www.bylinkyprovsechny.cz)