Korpus
- 4 vejce
- špetka soli
- 90 g třtinového cukru
- dřeně z 1/2 vanilkového lusku
- 100 g 70% čokolády
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- 80 g špaldové mouky hladce mleté
- 100 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
- cca 120 g borůvek a ostružin
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Krém
- 100 g 70% čokolády
- 200 g mascarpone
- borůvky a ostružiny na dekoraci
Petr miluje čokoládové dezerty. Já ty s ovocem. Děti jejich kombinaci. Navíc spojení čokolády a lesního ovoce nemůže dopadnout špatně. Takže když jsem upekla tento hříšně dobrý dortík, tak byli spokojení všichni. 🙂
Spojte čokoládu s ovocem a upečte si jednoduchý dort
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kulatou formu na dort (24 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou (použít se dá i kakao).
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji lehce vychladnout.
Oddělíme si bílky a žloutky. Bílky dáme do vyšší nádoby se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky necháme v míse, do které přidáme třtinový cukr a dřeň z vanilkového lusku. Vyšleháme a přidáme povolené máslo. Opět prošleháme a postupně přiléváme rozpuštěnou čokoládu.
Přilijeme mléko, které zašleháme a pomalu přisypáváme mouky s kypřícím práškem a kakaem. Až máme hezky jemné těsto, přimícháme umyté ovoce a jako poslední opatrně vmícháme vařečkou bílkový sníh.
Přendáme těsto do formy, uhladíme ho a dáme péct na 45 minut.
Korpus po vytažení z trouby necháme zcela vychladnout, pak ho vyndáme na tác a připravíme si krém. Opět si rozpustíme čokoládu, kterou necháme lehce vychladnout a přimícháme k ní mascarpone. Nožem rozetřeme na korpus a ozdobíme ovocem.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.