Sirup z černého rybízu a meduňky

100%

Hlasuj

Ingredience

  • černý rybíz
  • třtinový cukr
  • hrst meduňky
  • voda

Domácí sirup z černého rybízu děláme doma skutečně hodně dlouho. Dělala ho naše babička, mamka a dělám ho i já. Letos jsem si řekla, že by bylo fajn přidat i trochu bylinek (meduňka a máta se momentálně rozrostly takovým způsobem, že můžu zásobit půlku vesnice :-)). Jinak jsem postup zachovala, ale zopakuji ho v postupu celý.

V létě chutná skvěle vychlazený a v zimě si ho můžete přidat třeba do čaje. Sladký a výrazný je dostatečně, takže vydrží celkem dlouho. Takže pokud máte na zahradě ještě nějaké zbytky rybízu, určitě ho vyzkoušejte.

Jak připravit domácí rybízový sirup (edice 2016)

Otrhaný černý rybíz obereme a opláchneme. Necháme jej ve větším hrnci, přidáme meduňku, rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byl všechen rybíz ponořený. Přikryjeme a necháme alespoň 12 hodin (ideálně 24 hodin) v klidu – teplejší místo nevadí.

Druhý den si připravíme gázu (nebo třeba čistou dětskou bavlněnou plínku – čtvercová), přes kterou budeme rybíz mačkat do čistého hrnce. Ideální je si připravit naběračku, kterou si vždy část přendáme do gázy, vymačkáme veškerou šťávu, která jde a odpad dáme bokem. Takhle postupujeme, dokud nevymačkáme vše co jde.

Následuje vaření – odměříme si alespoň zhruba, kolik litrů jsme vymačkali, a podle toho si připravíme cukr. Takže třeba na  1 l šťávy vyjde zhruba 700 g cukru. Vaříme dokud nezačne šťáva vřít, občas mícháme, aby se cukr rozpustil a také sbíráme pěnu, která se objevuje (můj tip – ze sebrané pěny si můžete uvařit marmeládu, stačí jen nechat ještě chvíli povařit a nechat zhoustnout – černý rybíz obsahuje velké množství pektinu, takže není potřeba žádný přípravek na želírování).

Jakmile začne šťáva vřít, necháme táhnout ještě dalších 20 minut, potom odstavíme z plamene. Necháme 15 minut stát, přichystáme si kvalitně vymyté sklenice a trychtýř. Pak už stačí jen přelít hotový sirup do sklenic a položit je naležato.

domaci_sirup_ovocny rybizovy_sirup_foto jak_pripravit_domaci_sirup

rybizovy_sirup_recept

Recept od

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100