likér z bezinek

Bezinkový likér

50%

Příprava

1 h

Hlasuj

Ingredience

  • 2,5 kg bezinek
  • voda
  • 1 větší citron bez chemické úpravy (ideálně bio)
  • 2 kávové lžičky mleté kávy
  • 2 kávové lžičky mleté skořice (doporučuji SONNENTOR)
  • 6 kousků hřebíčku
  • 1,1 kg cukru krystal
  • 2 klasické balíčky (nebo stejné množství domácího) vanilkového cukru
  • 1 l rumu (Professore)

Černý bez patří jednoznačně mezi mé nejoblíbenější keře. Na jaře sušíme jeho květy, připravujeme bezový sirup i limonádu a na podzim přichází na řadu oblíbený likér. Jeho temnou barvu a jemnou vůni si zamilujete. ♥

Vychutnejte si likér z bezinek

Nejdříve si natrháme dostatek bezinek. Stejně jako u sběru květů volíme keře mimo hlavní tahy. Ideálně někde v přírodě.

Všechny bezinky musíme ručně otrhat a umýt. Dáme je do hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byly všechny ponořené. Hrnec postavíme na vařič a dáme vařit.

Z citronu oloupeme kůru, nakrájíme ho na tenké plátky a zbavíme pecek.

Během toho hlídáme bezinky. Jakmile začne voda vařit, přidáme do ní kávu, kterou povaříme 2 minuty. Pak přidáme nakrájený citron, skořici a hřebíček.

Povaříme zhruba 5 minut a vypneme vařič. Přikryjeme pokličkou a takto necháme stát 24 hodin.

Přichystáme si čisté plátno (utěrku), přes kterou postupně přecedíme bezinkovou šťávu. Snažíme se toho vymačkat co nejvíce, klidně celý proces dvakrát opakujeme.

Šťávu v hrnci dáme opět na vařič. Přisypeme do ní cukr a ten necháme rozpustit. Pak na ovonění vanilkový cukr, který stačí povařit 2 minutky.

Takto připravenou šťávu necháme zcela vychladit a až jakmile je studená, tak do ní teprve přilijeme kvalitní rum.

Pozn. Náš poměr je na slabší likér. Jestli máte radši silnější variantu, samozřejmě si můžete rumu přilít více.

Váha bezinek je bez větviček!

recept na bezinkový likérlikér z bezinekbezinky receptdomácí likérbezinky

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100