Ingredience
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 2 mrkve mrkve
- 1 menší cibule
- 200 g kvalitní majonézy
- 50 g bílého jogurtu
- čerstvě mletá sůl a pepř
- cukr
- citronová šťáva
Asi málo z nás ví, že salát Coleslaw pochází z Holandska (Koolsla v holandštině znamená zelný salát). Většina jeho původ totiž připisuje Američanům, protože právě ve Spojených státech získal teprve na své popularitě. Známý je hlavně v řadě fast foodů a u nás se proslavil díky KFC. Rozhodně na něj ale nemusíte chodit sem, lepší bude, když si jej stejně jako já připravíte doma.
Vzhledem k tomu, že tu je podzim a za chvíli zima, tak dejte přednost právě takovým salátům před zeleninovou přílohou v podobě rajčat a okurek, které chutnají jako chemický koktejl. Ale i během jara a léta si jej klidně dopřejte třeba ke grilovaným masům.
Jak si doma připravit Coleslaw
Zelí umyjeme a nakrouháme na hrubém struhadle nebo v robotu. Dáme do větší mísy a mačkáme. Zelí bude pouštět šťávu, kterou slijeme pryč. Mačkáme alespoň 5 minut. Čím déle budeme zelí mačkat, tím bude pak jemnější. Přidáme mrkev a cibuli, kterou nejdříve oškrábeme a nastrouháme také na struhadle. Lehce osolíme, opepříme a dáme zhruba 1 lžičku cukru a zakapeme trochou citronové šťávy. Promícháme a přidáme majonézu a bílý jogurt. Opět promícháme a dáme alespoň na půl hodiny odstát.
Ještě jednou promícháme a ochutnáme, zda nepotřebuje salát nějak dochutit a můžeme podávat.