Hlavní je, že se povedla )
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g žitné celozrnné jemně mleté
- 2 kávové lžičky sušeného droždí
- 2 kávové lžičky medu
- 1-2 kávové lžičky soli
- 350 ml vody
- mouka na pomoučení
Domácí pečivo si poslední roky získává velikou oblibu. Ať už si doma hýčkáte kvásek nebo jste věrní kvasnicím, tak mi určitě dáte za pravdu, že čerstvě upečenému rohlíku, chlebu a bagetě se nic nevyrovná. Stačí pak kupa zeleniny, máslo nebo lučina a člověk se rozplývá blahem.
Teď co peču i pro malou Rozárku, tak dávám do kvásku místo medu třtinový cukr a méně solím. U těchto baget to znamená, že dávám už jen jednu lžičku soli.
Upečte si chutné bagety
Do velké mísy dáme sůl s moukou.
V kastrůlku lehce ohřejeme vodu, přidáme med, rozmícháme a trošku vody odlijeme bokem do menší misky, kde rozmícháme droždí, které následně necháme pár minut vzejít.
Do mísy k mouce přidáme kvásek i zbytek vody a vařečkou důkladně mícháme – netrvá to dlouho, těsto bude lepkavější, ale to vůbec nevadí. Lehce pomoučíme vrch a dáme na hodinu a půl kynout.
Troubu si předehřejeme na 230 °C.
Na pomoučeném vále prohněteme těsto, rozdělíme ho nožem na požadovaný počet baget (ideálně 3-4 kusy) a lehce je vytvarujeme, není potřeba ani žádné válení.
Necháme 5 minut stát, pokapeme osolenou vodou, pomoučíme hladkou moukou a nožem uděláme pár ostrých zářezů.
Pečeme zhruba 20-25 minut.
Dorou chuť!