Ingredience
- 125 g hladké mouky
- 125 g špaldové mouky hladce mleté
- 125 g povoleného másla
- 1 kávová lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- cca 6 polévkových lžic plnotučného mléka
Jablečná náplň
- cca 600 g nastrouhaných sladkých jablek
- 1 bio vanilkový pudink
- dle chuti (2 polévkové lžíce) třtinový cukr
Jablka jsou vděčné ovoce! Když se dobře skladují, vydrží dlouho. Pochutnáte si na čerstvých a zároveň mají ohromné množství užití při vaření a pečení. Takže když mě popadla chuť na něco dobrého s ovocem a zjistila jsem, že máme doma jen jablka, ani jsem nepropadala panice. Nedávno jsem na Instagramu viděla dezert s vrstvou strouhaných jablek. V receptu bylo ale víc cukru, jak těch jablek. Manžel navíc miluje koláče, kde je hodně ovoce a co nejméně těsta. Takže jsem se pustila do vlastní verze, která měla úspěch a hned půlka padla k odpolednímu čaji a kávě.
Upečte si koláč plný jablek
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Kulatou koláčovou formu si vymažeme tukem (máslem) a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme špaldovou mouku, hladkou mouku, špetku soli, třtinový cukr a prášek do pečiva. Přidáme povolené máslo (= není tvrdé a zároveň ještě neteče), promícháme a přidáme postupně ještě mléko.
Nejdřív vše promícháme vařečkou, a pak si těsto přendáme na vál. Na něm těsto pořádně propracujeme ručně (nebo na celý proces vezmeme robota). Chvíli to trvá, než se těsto poddá a spojí. Buďte trpěliví. Konzistencí připomíná klasické linecké těsto.
Jakmile máme těsto hotové, připravíme si jablečnou náplň. Jablka umyjeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vanilkový pudink a třtinový cukr – ten dáváme podle sladkosti jablek (já konkrétně přidala 2 lžíce). Vše promícháme.
Těsto si rozdělíme na dvě půlky. Tu první “roztáhneme a vmačkáme” na dno formy. Snažíme se, aby bylo těsto rovnoměrně roztaženo. Na něj pak rozvrstvíme jablečnou náplň. A na tu rozdrobíme druhou polovinu těsta.
Dáme péct do rozehřáté trouby na 30 minut. Po vytažení necháme zcela vychladnout, až pak krájíme.
Dobrou chuť!
Mrkněte také na můj profil na Facebooku a Instagramu, najdete tam spoustu další inspirace.