Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 200 g špaldové mouky hladce mleté
- 4 celá vejce
- 1 vrchovatá kávová lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 kávové lžičky perníkového koření
- 4 polévkové lžíce medu
- 100 ml mléka
- povidla
- 250 g vlašské ořechy
- 250 g datlí
- 80 g rozinky žluté
- 80 g rozinky (klasické)
Ptala jsem se Petra, jestli nemají doma nějaký rodinný recept. Takový ten, co se přenáší z generace na generaci a chutná všem. Jako první ho napadl plněný perník jeho babičky. Můžete si ho upéct jen tak o víkendu ke kávě či čaji nebo ho dělali i jako vánoční cukroví, kdy se nakrájí na malé kousky (ono totiž stačí i malý kousek, protože je docela sladký). A tak jsem si vyprosila recept a dala se do pečení.
I když se to u rodinných receptů nemá, tak jsem si dovolila ho krapet upravit – cukr z těsta (v původním receptu je 300 g) jsem zcela vyřadila a zkusila jsem nahradit část hladké mouky za špaldovou.
Jak si připravit plněný perník bez cukru
Těsto je nejlepší připravit si den předem. Berte to tedy jako takové pečení na etapy. Jeden večer si připravíte těsto a druhý den ráno můžete dát perník péct. Odpoledne k čaji už bude hotový.
Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, med, koření do perníku (můžete nahradit mletou skořicí a drceným hřebíčkem), vejce a mléko. Nejdříve lehce vařečkou, pak ručně. Musíte těsto skutečně dobře propracovat (asi jako když děláte těsto na perníčky) nebo využít robota. Pak těsto zabalte do potravinové folie a dejte do lednice.
Druhý den vytáhněte těsto zhruba 30 min předem. Nechte povolit a rozdělte na 2 kusy. Troubu si předehřejte na 170 °C, plech vyložte pečícím papírem. Ořechy a datle pomelte na menší kousky, přimíchejte oboje rozinky (dát lze také fíky nebo kandované ovoce).
Vyválejte nejdřív první plát, dejte ho na plech. Potřete řádně povidly (já dala naše domácí povidla) a posypte směsí. Vyválejte druhý plát, přikryjte s ním směs a přitlačte. Dejte péct do trouby na zhruba 25-30 minut.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).