Bezový sirup

62%

Hlasuj

Ingredience

  • 25 květů černého bezu
  • 5 l převařené vody
  • 70 g kyseliny citronové
  • 1 okrájený citron
  • 2 kg cukru krystal

“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.”

Sirup z bezových květů se stal natolik populární, že jej dělá doma skoro každý. Návodů a receptů je tolik, že vybrat si je nadlidský úkol. Já vám nabízím ten náš, tři roky osvědčený s tím, že letos se chystám vyzkoušet ještě jednu variantu (s mátou).

Květy černého bezu kvetou zhruba od května do července, záleží na poloze a počasí. U nás nejvíce kvete letos právě na začátku června. Máme jeden velký keř na dvorku, takže nemusíme nikam chodit.

Recept na bezový neboli bezinkový sirup

Květy černého bezu trháme na místě, které není znečištěné např. výfukovými plyny, ideálně někde u lesa, na louce, zahradě.. Pak není nutné květy omývat vodou, jelikož bychom z nich odstranili i pyl.

Ve větším hrnci převaříme vodu, necháme ji zcela vychladnout, nasypeme bez a kyselinu citronovou s citronem. Přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin odstát na tmavém místě.

Přecedíme, přidáme cukr a dáme vařit – stačí ovšem aby se rozpustil cukr. (Nejsme zvyklí moc sladit, takže někomu se možná bude toho cukru zdát málo.)

Nalijeme do připravených (důkladně umytých lahví!), navrch stříkneme nepatrné množství alkoholu a zavíčkujeme (nebo alespoň vymyjeme víčka právě alkoholem).

Kdo chce sirup ukládat na delší dobu a nevěří snadnějšímu postupu, může lahve sterilizovat.

Při podávání postupujeme jako u klasického sirupu, jen zalijeme potřebným množstvím vody.

bezovy_sirup_recept

bezovy_sirup_z_kvetu

bezove_kvety_sirup_domaci bezovy_sirup_postup

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
61.538461538462 0 100
-->