Rozkvašení přes noc
- 170 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce kvásku
- 170 ml vody
Dokončení
- 350 g hladké mouky
- 100 ml vody
- 40 g rozpuštěného másla
- 1,5 kávové lžičky soli
Domácímu kváskovému pečivu se horko těžko něco vyrovná, takže tu pro vás mám další recept – tentokrát na veku. Je tedy pravda, že není moc podobná té klasické z obchodu, na kterou jste zvyklí, ale nám třeba chutná víc.
Inspirace u mojí mamky 🙂
Jak upéct domácí kváskovou veku:
S přípravou začínáme večer. Dáme si do mísy rozkvasit mouku, vodu a kvásek. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout přes noc na místě, kde nefouká.
Ráno si vypracujeme vláčné těsto, pomocí zbývajících ingrediencí. Dáme do naolejované mísy, přikryjeme a opět necháme kynout – po dobu 3 hodin.
Po vykynutí vytvarujeme tvary veky, záleží jen na nás, zda uděláme dvě větší nebo čtyři menší. Veky položíme na plech s pečícím papírem a přikryjeme igelitem. Další 3 hodiny necháme kynout.
Troubu si předehřejeme na 190 °C a pečeme zhruba 15-20 minut, dokud veky krásně nezezlátnou.
Jakmile vytáhneme z trouby, lehce postříkáme vodou a necháme vychladit na mřížce na pečivo.
Recept od
Gabi
Dejte vědět svým přátelům...
37.5
0
100