Kvásková veka

41%

Vaření

20 min

Hlasuj

Like 12

Rozkvašení přes noc

  • 170 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce kvásku
  • 170 ml vody

Dokončení

  • 350 g hladké mouky
  • 100 ml vody
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1,5 kávové lžičky soli

Domácímu kváskovému pečivu se horko těžko něco vyrovná, takže tu pro vás mám další recept – tentokrát na veku. Je tedy pravda, že není moc podobná té klasické z obchodu, na kterou jste zvyklí, ale nám třeba chutná víc.

Inspirace u mojí mamky 🙂

Jak upéct domácí kváskovou veku:

S přípravou začínáme večer. Dáme si do mísy rozkvasit mouku, vodu a kvásek. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout přes noc na místě, kde nefouká.

Ráno si vypracujeme vláčné těsto, pomocí zbývajících ingrediencí. Dáme do naolejované mísy, přikryjeme a opět necháme kynout – po dobu 3 hodin.

Po vykynutí vytvarujeme tvary veky, záleží jen na nás, zda uděláme dvě větší nebo čtyři menší. Veky položíme na plech s pečícím papírem a přikryjeme igelitem. Další 3 hodiny necháme kynout.

Troubu si předehřejeme na 190 °C a pečeme zhruba 15-20 minut, dokud veky krásně nezezlátnou.

Jakmile vytáhneme z trouby, lehce postříkáme vodou a necháme vychladit na mřížce na pečivo.

kvaskove_pecivo_domaci veka_kvasek_postup kvaskova_veka_recept kvaskove_pecivo_veka

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
41.379310344828 0 100