Ingredience
- 2,5 kg rajčat
- 300 g cibule
- 300 g sladkých jablek
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček černého pepře
- 3 ks hřebíčku
- 200 ml vody
- 100 ml octa
- 1 lžíce soli
- 150 – 200 g třtinového cukru
Děti kečup milují, ale většina těch kupovaných nejprojde ani těmi nejnižšími kritérii. Pokud tedy máte dostatek rajčat, můžete si jej uvařit doma sami.
Ke mně se dostal od kamarádky tento ozkoušený recept, chuťově je výborný, konzistence trochu řidší než u klasického kupovaného, ale to nám doma nevadí. Je pak super i jako základ do omáček.
Jak si uvařit kečup?
Rajčata omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme do velkého hrnce. Přidáme omytá jablka, ze kterých vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na čtvrtky.
Přilijeme vodu a ocet, osolíme a zasypeme cukrem. Koření zavážeme třeba do čistého kapesníku, abychom jej nemuseli lovit.
Vaříme zhruba 60 minut, vytáhneme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem. Ochutnáme, zda nám směs chuťově vyhovuje. Rajčata se rozvaří a rozmixují tak, že není ani potřeba pasírovat, ale pokud chcete mít kečup skutečně hladký, tak můžete přepasírovat přes jemné síto.
Naplníme do sklenic a zavaříme – od bodu varu 20 minut.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).