Ingredience
- 4 kg zralých meruněk
- kousek (cca 2 cm) zázvoru
- 2 citrony (šťáva)
- 3 snítky meduňky
- 4 kávové lžičky skořice
- 1,5-2 kg třtinového cukru
- 2 sáčky (20 g) agaru
Jeden recept na džem z meruněk na blogu už mám, ale letos jsem ho vyzkoušela krapet změnit a hlavně na zahuštění použít agar. Agar-agar je přírodní polysacharid, který vysoce gelující schopnost – jde tedy o skvělý zahušťovací prostředek, který se do domácích marmelád a džemů hodí naprosto dokonale.
Na sáčku bylo uvedeno, že stačí na 1,4 l, ale i když jsem použila menší poměr, tak to bohatě stačilo a džem je krásně hustý a tuhý. Přesně akorát na mazání.
Jak si uvařit domácí meruňkový džem s agarem
Poměr ingrediencí si samo sebou můžete upravit dle množství meruněk.
Meruňky vypeckujeme a důkladně umyjeme. Rozmačkáme tak, aby zbyly i malé kousky meruněk. Nastrouháme kousek zázvoru, zakapeme citronem a dáme vařit. Po 10 minutách nasypeme cukr, průběžně mícháme a po dalších 10 minutách přidáme omyté lístky meduňky (snažíme se vybírat menší nebo ty větší natrháme) a skořici.
Množství 4 kg meruněk jsem vařila celkem 50 minut. Po těchto 50 minutách jsem si rozmíchala agar v trošce vody a vmíchala ho k ovoci. Nechala ještě 5 minut povařit a horké dávala do čistých! sklenic. S mytím sklenic a víček si dejte práci a víčka případně ještě i vytřete alkoholem.
Ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme tak 24 hodin.
Dobrou chuť!