Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- špetka soli
- 1/2 hrnku slunečnicového oleje
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- 1 bio vanilkový cukr
- 3 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 5-6 polévkových lžic datlového sirupu
- rebarbora
Drobenka
- 100 g másla
- 100 g mandlových lupínků
- 80 g ovesných vloček
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g třtinového cukru
Vzhledem k tomu, že byla letos delší zima, tak nám dozrála rebarbora až teď v květnu. Konečně jsem se tedy mohla vrhnout na milovaný rebarborový táč. Chutná mi navíc s drobenkou, do které přidávám mandlové lupínky a ovesné vločky. Ono to pak hezky křupe 🙂 a není to taková nuda.
Upečte si táč s rebarborou
Jako první si připravíme rebarboru. Umyjeme stonky, nakrájíme na kousky velké maximálně 2 cm a spaříme ji vroucí vodou na 3 minuty. Přecedíme a vrhneme se na těsto.
V míse smícháme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem.
Vajíčka oddělíme na žloutky, které přidáme k mouce a z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. K mouce dále přimícháme mléko, olej a datlový sirup. Jako poslední opatrně vmícháme sníh z bílků.
Pekáček si vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou a rozetřeme těsto na které rovnoměrně rozvrstvíme rebarboru. Pokud je rebarbora kyselejší, tak ji ještě navíc můžete pokapat sirupem.
Máslo nakrájíme na kousky a ručně smícháme se zbylými surovinami na drobenku. Tu pak posypeme na rebarboru.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C (já pekla s párou v parní troubě) zhruba 30-35 minut.
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).