tvarohový dezert

Tvarohový dezert s ovocem a drobenkou

100%

Porcí

10-12

Příprava

10 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Like 11

Drobenka

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 rovné kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fostátů

Tvarohová náplň

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 2 vanilkové pudinky (s pravou vanilkou)
  • 1/2 lusku dřeně z vanilkového lusku
  • cca 180 g ovoce (černý rybíz a ostružiny)

Dejte dohromady do jedné formy drobenku, tvarohovou směs a letní ovoce a dostanete na talíř esenci léta.

Miluji dezerty, u kterých člověk nemusí trávit v kuchyni celý den. A tento tvarohový dortík je přesně z té kategorie “stačí smíchat” a máte hotovo. Přitom jak je jednoduchý, tak je dobrý. Co dobrý, přímo výborný! Testovala to celá rodina, pomocníci na stavbě i návštěva a všichni ho vychvalovali. Takže vezměte misku, utíkejte na zahradu natrhat nějaké to ovoce, nebo nakoupit na trh a hurá na pečení…

Co je dobré vědět: za sebe doporučuji využít kyselejší ovoce, které skvěle doplní tvarohový základ.

Co je ještě dobré vědět: recept mi poslala čtenářka Katka P., ale s jejím dovolením jsem ho krapet upravila, jak už to mám ve zvyku. Každopádně tímto ještě jednou děkuji, a pokud máte ve svém deníčku doma také nějaký osvědčený recept, který chutná celé rodině, tak šup sem s ním a pošleme ho dál do světa. 🙂

Upečte si rychlý letní dezert

Jako první si předehřejeme troubu na 180 °C a velkou dortovou formu vyložíme pečlivě pečícím papírem.

Ve větší míse smícháme všechny uvedené ingredience na drobenku. 3/4 těsta nasypeme na dno formy. Nejdříve směs lehce uhladíme, aby byla rovnoměrně, a pak ji opatrně umačkáme (nedoporučuji pěstí, protože to si pak naděláte do dna díry!).

V další míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a mléko. Lehce promícháme a přidáváme dál moučkový cukr, 2 pudinky a dřeň z poloviny vanilkového lusku. Vařečkou vše promícháme a až v této fázi přidáme umyté ovoce.

(Bobulové ovoce necháváme celé, ale kdybychom se rozhodli použít např. meruňky/broskve a další větší druhy, tak je nakrájíme buď na kostky, nebo na tenké plátky).

Celou směs rozetřeme do formy a lehce uhladíme. I když se zdá řidší, tak se upeče. 🙂 Na závěr posypeme zbylou drobenkou vrch koláče a dáme péct do trouby.

Zhruba po 30 minutách začne vrch koláče zlátnout. Pokud se nám zdá, že se vrch u krajů připaluje, dáme na formu radši alobal a necháme dopéct do 50 minut.

Po upečení vyndáme formu z trouby a dáme koláč chladit. Neotevíráme formu, dokud není koláč skutečně vychladlý, což může trvat klidně i 2 hodiny.

tvarohový koláčletni dezert letni-receptcaro-napoj dezert kolac-s-drobenkou recept-s-tvarohem tvarohovy-dezert tvarohovy-kolac-s-ovocemtvarohovy-kolac-s-drobenkou

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100