Drobenka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 rovné kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fostátů
Tvarohová náplň
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 150 ml plnotučného mléka
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 2 vanilkové pudinky (s pravou vanilkou)
- 1/2 lusku dřeně z vanilkového lusku
- cca 180 g ovoce (černý rybíz a ostružiny)
Dejte dohromady do jedné formy drobenku, tvarohovou směs a letní ovoce a dostanete na talíř esenci léta.
Miluji dezerty, u kterých člověk nemusí trávit v kuchyni celý den. A tento tvarohový dortík je přesně z té kategorie “stačí smíchat” a máte hotovo. Přitom jak je jednoduchý, tak je dobrý. Co dobrý, přímo výborný! Testovala to celá rodina, pomocníci na stavbě i návštěva a všichni ho vychvalovali. Takže vezměte misku, utíkejte na zahradu natrhat nějaké to ovoce, nebo nakoupit na trh a hurá na pečení…
Co je dobré vědět: za sebe doporučuji využít kyselejší ovoce, které skvěle doplní tvarohový základ.
Co je ještě dobré vědět: recept mi poslala čtenářka Katka P., ale s jejím dovolením jsem ho krapet upravila, jak už to mám ve zvyku. Každopádně tímto ještě jednou děkuji, a pokud máte ve svém deníčku doma také nějaký osvědčený recept, který chutná celé rodině, tak šup sem s ním a pošleme ho dál do světa. 🙂
Upečte si rychlý letní dezert
Jako první si předehřejeme troubu na 180 °C a velkou dortovou formu vyložíme pečlivě pečícím papírem.
Ve větší míse smícháme všechny uvedené ingredience na drobenku. 3/4 těsta nasypeme na dno formy. Nejdříve směs lehce uhladíme, aby byla rovnoměrně, a pak ji opatrně umačkáme (nedoporučuji pěstí, protože to si pak naděláte do dna díry!).
V další míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a mléko. Lehce promícháme a přidáváme dál moučkový cukr, 2 pudinky a dřeň z poloviny vanilkového lusku. Vařečkou vše promícháme a až v této fázi přidáme umyté ovoce.
(Bobulové ovoce necháváme celé, ale kdybychom se rozhodli použít např. meruňky/broskve a další větší druhy, tak je nakrájíme buď na kostky, nebo na tenké plátky).
Celou směs rozetřeme do formy a lehce uhladíme. I když se zdá řidší, tak se upeče. 🙂 Na závěr posypeme zbylou drobenkou vrch koláče a dáme péct do trouby.
Zhruba po 30 minutách začne vrch koláče zlátnout. Pokud se nám zdá, že se vrch u krajů připaluje, dáme na formu radši alobal a necháme dopéct do 50 minut.
Po upečení vyndáme formu z trouby a dáme koláč chladit. Neotevíráme formu, dokud není koláč skutečně vychladlý, což může trvat klidně i 2 hodiny.