Rebarborový džem

50%

Příprava

15 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • očištěných stonků rebarbory 1,5 kg
  • 750 g jablek
  • 600 g třtinového cukru
  • 400 ml vody
  • 1 citron šťáva
  • 1 vanilkový lusk
  • snítka máty

Letos máme na zahradě skutečně spoustu rebarbory, tak jsem přemýšlela, jak ji zužitkovat. Nakonec jsem zvolila možnost džemu, takže první džem roku 2015 je na světě. Musím říct, že chuťově je výborný. Přidala jsem část jablek, aby nebylo potřeba přidávat větší množství cukru.

Hodí se například do jogurtu, kaší, na palačinky, k jednoduché bábovce/muffinům nebo na pečivo.

Postup:

Očištěné stonky rebarbory nakrájíme na kousky zhruba o 1-2 cm (tlustší kousky i oloupeme). Jablka nakrájíme na  podobně velké kousky. Zasypeme cukrem, zakapeme citronovou šťávou, zalijeme vodou a dáme vařit. Možná se Vám bude zdát, že je vody na začátků málo, ale nemějte strach, rebarbora a jablka další vodu pustí a uvedené množství je dostačující.

Rozkrojíme vanilkový lusk, vyškrábneme špičkou nože semínka a dáme do hrnce. I samotný vanilkový lusk přidejte, před nandáváním do skleniček jej vyjmete. Mátu omyjeme, lehce natrháme na menší kousky a také přidáme.

Necháme vařit a občas promícháme. Rebarbora se téměř rozvaří, jablka zůstanou více vcelku, ale ničemu to nevadí, nechejte je tak.

Připravte si skleničky, pokud nemáte nové, důkladně je omyjte!

Ihned po uvaření (jakmile jsou i jablka téměř rozvařena) plníme do sklenic. Můžete vyskládat dnem vzhůru a nechat tak stát 24 hodin nebo můžete zavařit na 20 minut.

dzem-rebarbora-receptdzem-rebarbora dzem-rebarbora-postup

vyuziti-rebarbora-dzem

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100
-->