Korpus
- 10 vajec
- 10 lžic třtinového cukru
- 12 a půl lžic hladké mouky
- 2 a půl lžíce karobu
Krém
- 500 g tvarohu
- 100 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
Dokončení
- 2 jablka
- domácí marmeláda
- Olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Potřebovala jsem vymyslet dezert, který by vyhovoval babičce po operaci a Violka chtěla dort – skoro hodinu jsem si říkala, že je to nereálný úkol. Stále dokola četla seznam ingrediencí, které jsou povolené, které zakázané a do toho Violka prosila, že dort musí mít alespoň dvě patra. Nakonec jsem si poradila a spokojené byly obě – vlastně všechny tři, já také, že se mi povedlo něco vymyslet.
Postup:
Do menší dortové formy vyšleháme 5 vajec a 5 lžic třtinového cukru. Jakmile máme vyšleháno do husté konzistence, přimícháme 5 lžic mouky a karob. Formu vymažeme a vysypeme, naplníme těstem a pečeme zhruba 15 minut na 180 °C.
Spodní patro bude z větší dortové formy – vyšleháme opět 5 vajec a 5 lžic cukru. Nakonec vmícháme opět mouku – 7 a půl lčíce. Opět vymažeme a vysypeme formu a dáme péct zhruba na 12 minut.
Jakmile je korpus vychladlý, tmavý rozkrojíme podélně.
Připravíme si krém – vyšleháme tvaroh, mascarpone a moučkový cukr. Jablka omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky.
Světlý korpus natřeme marmeládou a přidáme část krému. Dále první část tmavého korpusu natřeme marmeládou, na kterou navrstvíme část krému a přiklopíme druhou částí tmavého korpusu. Položíme tmavý korpus na světlý. Na vrch opět natřeme marmeládu a zbytek krému.
Jablka navrstvíme na kraj světlého korpusu a na vrch tmavého.