kynutý makový závin

Kynutý makový závin se švestkami

70%

Příprava

20 min

Vaření

25 min

Hlasuj

Závin

  • 250 g hladké mouky
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • švestky
  • maková náplň
  • rozpuštěné máslo na potření

Maková náplň

  • 100 g mletého máku
  • cca 170 ml plnotučného mléka
  • 40 g cukru krupice
  • z 1/2 lusku vanilková dřeň
  • 1 lžíce (polohrubé mouky)

Přijde mi, že je dnes kynuté těsto v kuchyních celkem opomíjené. Což je škoda. Já osobně si ho spojuji s babičkou a poctivou českou kuchyní. Takže jednou za čas si na něm doma pochutnáme a tentokrát jsem dostala chuť na závin. Ten je u nás doma hodně oblíbený. Děti milují makový, my s Petrem zase makový se švestkami, protože spojení máku a švestek funguje. A tak jsem vzala švestky ze zahrady, mamka mi pomohla namlet mák a hurá na pečení…

Upečte si domácí kynutý závin – s mákem a švestkami

Jako první si připravíme kynuté těsto. V menším hrnci si ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Rozpustíme v něm cukr a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme mouku se solí. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a důkladně promícháme. Jakmile máme hotový kvásek, přimícháme ho do těsta a hněteme vařečkou (případně pokud máme robota, tak tu práci necháme na něj :-)). Přikryjeme čistou hadrou/utěrkou a dáme na hodinu kynout.

Během kynutí si připravíme makovou náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, mletý mák a vanilku. Stále mícháme a čekáme, až směs zhoustne. Maková směs nesmí být řídká, jinak by ze závinu vytekla. Takže pokud se nám nedaří a nehoustne tak, jak bychom potřebovali, můžeme ji zaprášit polohrubou moukou, která to zaručeně zahustí. Ale pokud se držíme uvedeného množství, neměl by být problém.

Uvařenou makovou směs dáme bokem, aby vychladla. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Na 1 velký závin budeme potřebovat cca 12 švestek.

Po hodině kynutí si pomoučíme vál a na něm vyválíme vykynuté těsto. Potřeme ho celé makovou směsí a naklademe 3 řady rozpůlených švestek. Ty dáváme na směs tak, aby mezi jednotlivými řadami byla mezera (jak vidíte na fotce). Závin zamotáme a přendáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme zhruba 25 minut, až závin krásně zezlátne.

Ihned po vytažení z trouby potřeme závin ještě jednou rozpuštěným máslem (případně můžeme do másla přimíchat kapku rumu/medoviny – verze pro děti bez) a necháme vychladnout.

Pozn. toto je dávka na 1 velký závin. Já si připravila rovnou dvojitou dávku a jeden závin udělala čistě makový pro děti. 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Tak to honem napravte 🙂 Nic vám pak neuteče.

Tip: jestli vás kombinace máku a švestek baví, tak vyzkoušejte i tyto makové muffiny se švestkami.

recept na kynuté těstošvestkový receptkynutý závinmakový závin se švestkamarecept na domácí závindomácí kynutý závinzávin s mákemmakový závin receptdomácí závin s makem a švestkamanávod na kynutý závinrecept maková náplň

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
70 0 100