Ingredience
- 250 g špaldové mouky hladce mleté
- 250 g hladké mouky (+ na poprášení)
- 250 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 kávová lžička soli
- 1 tabulka kvalitní čokolády
- 100 g sušených datlí
- 30 g rozpuštěného másla
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Ideální na snídaně nebo svačinku. Nemusíte přemýšlet, co mazat na chleba, jen ukrojíte a je hotovo. Jako bonus můžete přidat kousek ovoce nebo čerstvě vymačkaný fresh. Oceníte určitě i na cesty.
Postup:
Droždí rozmícháme v hrnečku se 100 ml vlažné vody. Necháme zhruba 5 minut stát, aby vzešel kvásek.
V míse smícháme mouky a sůl. Do středu nalijeme kvásek a zbylou vodu. Podle potřeby můžeme dolít vodu, potřebujeme aby vzniklo měkké a lepkavé těsto. Vyklopíme na pomoučněný vál, dobře propracujeme do pevného těsta, které drží u sebe.
Přendáme zpět do mísy, poprášíme lehce moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut hynout (těsto by za tu dobu mělo zdvojnásobit svůj objem).
Těsto vyklopíme na pracovní desku, zapracujte vypeckované a na kousky nakrájené datle, nalámanou čokoládu a máslo. Důkladně promícháme a vložíme do vymazané a vysypané formy na chleba.
Předehřejeme troubu na 200 °C a chleba pečeme zhruba 40 – 45 minut.
Po vyndání z trouby vyklopíme ideálně na chladící mřížku a krájíme, až je chléb studený.