Ingredience
- 1 velké balení toastového chleba
- 250 ml mléka
- 250 g tvarohu
- 4 vejce
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce kokosu
- jahody
- tuk a kokos na vymazání a vysypání plechu
Žemlovka, tradiční jídlo, které nám dělala už naše babička, mamka a teď jsem na řadě já. Přiznám se, že jsem nebyla zrovna její největší příznivec, ale postupně ji přicházím na chuť a dětem také chutná. Vzhledem k tomu, že momentálně je dostatek jahod, zkusila jsem jinou verzi, než tu klasickou jablečnou a výsledek mě mile překvapil.
Připravte si žemluvku s jahodami
Do mléka vyklepneme žloutky a přidáme 1 lžíci medu, rozmícháme. V této směsi namočíme postupně toastový chléb.
Formu nebo plech na pečení si vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Naskládáme první vrstvu namočeného toastového chleba a poklademe ji umytými a nakrájenými jahodami.
Smícháme tvaroh, 2 lžíce medu a kokos a rovnoměrně rozvrstvíme na jahody. Následuje další vrstva namočeného toastového chleba a opět nakrájené jahody. Jahody zakapeme ještě 1 lžící medu.
Vyšleháme tuhý sníh z bílků a rozetřeme jej po jahodách. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby rozehřáté na 200°C. Zhruba po 20-25 minutách sundáme alobal a necháme dopéct tak, aby sníh pěkně zhnědl.