Blog

Co se zbytky pečiva?

Nakupujeme a pečeme vždy s rozvahou, ale i u nás se občas stane, že zbyde nějaké to pečivo. Při jedné diskuzi jsem se dozvěděla, že spousta lidí vyhazuje pečivo již druhý den, protože není čerstvé a nechutná jim. To mi přijde jako velká škoda a plýtvání.

Rozhodla jsem se tedy sepsat pár tipů, které vám pomohou takové zbytky zpracovat. Pokud znáte další využití, rozhodně mi ho napište do komentáře 🙂

Strouhanka ze starého pečiva

Určitě se u vás najde místo na usušení trochy pečiva. Jakmile budou třeba rohlíky nebo veka tvrdé, pomelte je a strouhanku skladujte v uzavíratelné dóze.

Použití strouhanky: vysypání formy nebo plechu na pečení (místo mouky), do karbanátků (zeleninových) a jednou za rok třeba i na řízky 🙂 Moje mamka strouhanku dává i na ovocné knedlíky – opečenou na másle a chutná to výborně!

Toasty

Ideální z den starých rohlíků, veky nebo bulek. Můžete je rozpéct v troubě nebo naplnit a dát do toastovače. Mám tu pro vás i jeden recept na toasty, které vidíte na fotce.

toasty-deti

Upečte si žemlovku

Na žemlovku mám nejraději den až dva staré rohlíky, veku nebo toastový chléb. Nikdy jsem ji zrovna nefandila, ale poslední roky ji tak dvakrát do roka zvládnu, a dokonce si i pochutnám. Můžete vyzkoušet tento recept na jahodovou žemlovku a klidně místo jahod použijte jablka nebo švestky.

zemlovka-jahody

Krutony do polévky nebo salátu

Děti milují krutony. Tedy ty moje rozhodně a já taky. Takže pokud děláte často saláty nebo krémové polévky, tak se vám starší pečivo bude vážně hodit. Připravte si třeba tento zeleninový salát s tuňákem  nebo si krutony přidejte do hráškové polévky.

zeleninovy-salat-tunak

Topinky

Když už je nejhůř, tak si udělejte topinku. Není teda vhodné ji jíst každý druhý den, ale jednou do měsíce vám určitě neuškodí. Buď si ji udělejte “suchou” nebo obalte ve vajíčku.

Střídka chleba jako zahuštění

Střídka ze staršího chleba, kterou vydlabete a namočíte před zahušťováním do vody, skvěle poslouží k zahuštění guláše nebo omáček.

Krmení pro zvířata

Máte doma nebo někde v okolí zvířátka, která si pochutnají na starém pečivu? Pak jim ho nasušte a vyrazte na krmení. Ale opatrně! Všeho s mírou a neházejte jim toho hodně zároveň. U nás dáváme doma slepicím, ovečkám i naší klisně Happy na přilepšenou.

43616140_720

Autor

Gabi

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
-->