Pečená husa

50%

Porcí

8

Vaření

3 h 45 min

Hlasuj

Ingredience

  • do 5 kg Husa
  • 5 jablek
  • med
  • sůl
  • kmín

Pečená husa je pro mě jasným symbolem, že se blíží dušičkové období, počasí, kdy jsou venku ráno tajemné mlhy a první mráz. Již druhým rokem máme husy domácí, takže si na nich skutečně pochutnává vždy celá rodina.

V jednom článku jsem četla, že upéct husu je již “vyšší dívčí”. Mně to tak nepřijde. Pokud si pohlídáte dobu pečení a husu nepřesolíte, nemá se co pokazit. I když doba pečení, to je jeden z mnoha nekonečných bodů sporu – jedni raději pečou hudu co nejpomaleji na málo stupňů, jiní rychle a na víc. Já dělám většinou kompromis, který naleznete v receptu.

Postup:

Husu očištěnou od drobů nasolíme ze všech stran a dáme na pekáč. Ideálně volíme takový, který má i víko na přikrytí, aby se husa při pečení nevysoušela. Pokud nemáme, vezmeme klasický plech a při pečení použijeme alobal.

Rozkrojíme jablka, vydlabeme jádřince, umyjeme a rozvrstvíme okolo husy s tím, že 1,5 jablky vložíme pod husu.

Medem potřeme celou husu a posypeme kmínem. Lehce podlijeme vodou.

Přikryjeme plech alobalem (důkladně!) a dáme péct do trouby na 160 °C po dobu 1,5 hodiny.Po této době vyjmeme, odebereme “vyteklé” sádlo – pokud je husa mladá a z domácího chovu, většinou sádla tolik nemají, proto jej můžeme nechat ve výpeku, jinak skutečně odebereme naběračkou bokem (aby sádlo lépe vytékalo, lze lehce propíchat kůži husy, ale opatrně, aby se nepíchalo až do masa). Opět přikryjeme a dáme péct zpět do trouby na další hodinu a půl. Po této době odkryjeme alobal, případně opět odebereme sádlo, otočíme husu, aby se dopekla ze spodní strany a dáme péct do trouby na 220 °C. Jakmile zezlátne spodní strana, otočíme husu a dáme zpět do trouby. Necháme alespoň ještě 30 minut s tím, že pokud kůže hodně hnědne a zlátne, raději poléváme výpekem.

Celkem pečeme tedy zhruba 3 hodiny a 45 minut.

husa-recept-1024x682

husa-pecena-1024x683 husa-zeli-knedliky-1024x683 husa-recepty-1024x683

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
50 0 100
-->