Ingredience
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 bio vanilkový cukr
Švestky všude kam se podíváte? Tak toho rychle využijte a vyzkoušejte tyto super koláčky. Recept jsem našla minulý rok a hned na první přečtení mě zaujal. Jen v něm bylo zbytečně moc cukru a i postup prošel menší úpravou. Už jsme je doma vyzkoušeli i se švestkovými povidly a tedy taky parádní kombinace.
Violka mi tady u těch pomáhala, takže můžete doma také zapojit děti. Není na tom nic složitého a budete trávit společně čas.
Jak si upéct koláčky
Na dokončení:
Krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce medu
Žloutek na potření okrajů, švestky
Droždí rozdrolíme, smícháme s 1 lžící cukru a přilijeme trochu vlažného mléka – necháme vzejít kvásek.
Do větší mísy dáme mouku, sůl, lžíci cukru, vanilkový cukr a promícháme. Přilijeme rozpuštěné máslo, mléko s rozšlehaným vejcem a kvásek. Vařečkou promícháme. Musíme mít hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Dále si připravíme pudink – dle klasického postupu, ve vařícím mléce s medem. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a necháme na poloviny.
Těsto vždy rozválíme a vykrajujeme kolečka, potřeme okraje žloutkem, dáme lžící pudink a přidáme švestku. Dáváme na plech s pečícím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut. A pak se snažíme koláčky někam schovat, aby stihly alespoň vychladnout :-))
Zajímá vás, co je u mě nového? Přihlaste se k odběru chutných novinek (recepty, soutěže a další zajímavosti okolo blogu).