Domácí kuřecí paštika

83%

Hlasuj

Ingredience

  • 5 celých kuřat (slepic)
  • 5 dalších kuřecích jater
  • 2 kg vepřový bok bez kosti
  • 400 g slaniny
  • 10 ks větší cibule
  • sádlo
  • 8 stroužků česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • pepř mletý a majoránka dle chuti
  • sůl

Dobrou paštiku člověk aby pohledal. Už se sice postupně dostávají do obchodů, ale i tak není nad tu domácí, kam si dáte jen to, co přesně chcete. My děláme paštiku doma běžně, řekněme jednou za 2-3 měsíce vždy do zásoby, něco se rozdá a je skvělá taky jako “jedlý dárek”.

Jak si udělat domácí paštiku

Množství si můžete upravit podle sebe poměrově, já dělala větší dávku, ale i tak už většina zmizela.

Oddělíme stehna, která společně s nakrájeným vepřovým bokem dáme péct (lehce osolíme a podlijeme vodou).

Zbytek kuřat uvaříme na klasický vývar se zeleninou a kořením.

Syrová játra (jak 5 ks, tak ty z kuřat) si prozatím umeleme bokem.

Na sádle smažíme nakrájenou cibuli a následně i slaninu, pěkně dozlatova.

Pečené i vařené maso obereme (i s kůžemi), pomeleme v mixéru a dáváme do velkého hrnce. Přidáme cibuli a slaninu.

Teď přichází řada na dochucení. Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že paštiku budou jíst děti, nedělala jsem ji pikantní, což ovšem neznamená, že si nemůžete oddělat část bokem a přidat třeba chilli papričku nebo víc koření/bylinek a jen zavařit do jiných skleniček, abyste si paštiku oddělili.

Přidáme lisovaný česnek, čerstvý tymián (jen lístečky bez větviček), pepř mletý a trochu majoránky – vše podle chuti (neochutnáváme směs se syrovými játry, takže je přidáváme až po dochucení). Podle hustoty dolijeme vývar, aby nebyla paštika suchá a ochutnáme, zda je paštika i dostatečně slaná. Myslete ovšem na to, že chutě se ještě rozleží, takže se solí raději opatrně a naopak s vývarem nešetřete, aby nebyla paštika zbytečně suchá!

Naplníte skleničky a dáme zavařit – na 110 °C 60 minut (60 minut odpočítáváme až od dosažení právě 110 °C), vyndáme a stejný postup opakujeme i druhý den – opět 60 minut na 110 °C.

U nás paštika vydržela měsíc a půl, předpokládám, že by vydržela i déle, ale je tak dobrá, že mizí rychlostí blesku.

Když pak budete paštiku jíst, tak je skvělá s nakrájenou čerstvou zeleninou, s cibulí, pro dospělé třeba s kouskem chilli papričky.

domaci-kureci-pastika domaci-pastika kureci-pastika

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
83.333333333333 0 100
-->