Ingredience
- 150 g (plus na potření formy) změklého másla
- 140 g cukru krupice
- 6 vajec
- 3 polévkové lžíce hladké mouky pšeničné
- špetka soli
- 200 g ricotty
- 200 g nasekaných (pomletých ) vlašských ořechů
- z 1/2 nechemicky ošetřeného citronu citronové kůry
- 8 polévkových lžic poctivé meruňkové marmelády
- 50 g hořké čokolády
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany na šlehání
Tuto podzimní lahůdku pekla moje mamka. Ořechy u nás doma milujeme, takže když nedávno dovezla teta letošní vlašskou nadílku, bylo jasné, že se brzy objeví i na talíři. Mamka se inspirovala u Apetitu a na rozdíl ode mě tam nezměnila ani moc věcí. Já osobně bych u korpusu ubrala ještě trochu cukru, ale to už je o zvyku.
Jinak ořechový korpus s ricottou je hutnější, takže na jednu porci stačí skutečně jen kousek.
Upečte si koláč s ořechy, meruňkovou marmeládou a mascarpone
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Kulatou dortovou formu (průměr 22-26 cm max) si vymažeme máslem a lehce vysypeme hrubou moukou (případně použijeme pečící papír).
Ve větší míse utřeme máslo, polovinu cukru a postupně po jednom zašleháme žloutky. Hmota musí zesvětlat a lehce napěnit.
Bokem v misce si smícháme vidličkou ricottu, sůl, citronovou kůru a nasekané vlašské ořechy. Ke žloutkové směsi přimícháme hladkou mouku a pak i ořechovou směs.
Vyšleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu a posupně k němu zašleháme druhou polovinu cukru.
Zlehka zapracujeme do směsi s ricottou a vlijeme do připravené formy. Těsto uhladíme stěrkou a dáme péct do trouby na 40–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta není čistá.
Necháme zcela vychladnout na mřížce, a až potom přesuneme z formy na velký talíř. Potřeme meruňkovou marmeládou a vyšlehanou smetanou s mascarpone.
Čokoládu nastrouháme na jemném struhadle, posypeme mascarpone a případně ještě ozdobíme půlkami ořechů.
Takto necháme ideálně alespoň 2 hodiny uležet, až pak podáváme.
Dobrou chuť.
Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.