skořicoví šneci

Skořicoví šneci

67%

Porcí

8-11

Příprava

25 min

Vaření

20 min

Hlasuj

Like 22

Těsto na šneky

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí
  • 600 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru

Skořicová náplň

  • 125 g másla
  • 4 zarovnané polévkové lžíce třtinového cukru
  • 4 zarovnané polévkové lžíce strouhanky
  • 4 čajové lžičky mleté skořice

Skořicová potírka

  • 25 g másla
  • 1 sáček skořicového cukru

S tím, jak se postupně ochlazuje, roste u nás v kuchyni spotřeba skořice.  Protože skořice zahřívá, nádherně voní a k podzimním receptům dokonale sedí.

Stejně tak je tomu v tomto receptu na skořicové šneky. Na ty jsem se odhodlávala dlouho. První varianta byla z listového těsta, ale nebylo to ono. Hned mi bylo jasné, že se musím pustit do kynutého těsta. Pak ještě vyladit náplň a bingo. Tady ta varianta, kterou vám dnes představím, je přesně to, co od podzimního pečení chcete! Padne na ni jedno celé máslo a kupa skořice, ale věřte mi, že to stojí za to.

Mimochodem chuťově nám připomínají trdelníky, takže u dětí měli šneci dvakrát tak veliký úspěch.

Základem na těsto jsem se inspirovala u Máma peče doma.

Mám tu pro vás i tip na zapékací mísu Thun (aktuálně v akci).

Upečte si skořicové šneky

Jako první si připravíme kynuté těsto. Jestli máte doma kuchyňský robot, pak mu s radostí tuto práci přenechte. Díky němu bude vaše těsto na šneky dokonale hladké. Pokud ne, nezoufejte, jen se připravte na to, že si vaše ruce zaposilují.

Do menšího hrnce si nalijeme mléko a do něj nakrájíme na malé kousky máslo. Necháme ohřát, aby se máslo rozpustilo, ale mléko se nesmí začít vařit. Zkusíme prstem teplotu a jestli je akorát vlažné, rozmícháme v něm 60 g cukru krupice a sušené droždí. Na 5 minut necháme stát, aby vzešel kvásek.

Do mísy nasypeme 550 g mouky, sůl, mletou skořici a zázvor. Přidáme vejce a vzešlý kvásek. Na hnětení použijeme hnětací hák a necháme jet na pomalé otáčky (max 3. rychlost) po dobu 7 minut. Pak těsto přendáme na pomoučený vál, lehce ho upravíme do úhledného bochánku a dáme kynout. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout po dobu 80 minut.

Zhruba po 70 minutách kynutí si připravíme náplň, aby nebyla na potírání horká. V hrnci rozpustíme máslo a stáhneme z vařiče. Do něj postupně přimícháme třtinový cukr a strouhanku. Chvíli to trvá, než se cukr téměř rozpustí. Až jako poslední přidáme skořici.

Pomoučíme si vál, na něj si přendáme nakynuté těsto a to rozválíme na obdélníkový plát (cca 25*45 cm). Potřeme ho náplní a stočíme do závinu (tou delší stranou). Ostrým nožem nakrájíme na cca 2,5-3cm kousky.

Máslem si lehce potřeme pekáč a do něj skládáme šneky jeden vedle druhého. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Během toho si rozehřejeme troubu na 180 °C (já použila funkci s párou).

Šneky pečeme zhruba 20 minut, dokud krásně nezezlátnou. Těsně před vytažením si připravíme závěrečné potírání. Rozehřejeme poslední kousek másla, vmícháme do něj třtinový cukr a po vytažení z trouby potřeme šneky mašlovačkou.

Dobrou chuť. 

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů a recenzí.

 

 

 

jak upéct skořicové šnekyskořicový šnekskořicový šnek receptskořicový šnek receptskořicové šnekykynutí šneci se skořicípodzimní dezertpodzim recept

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
66.666666666667 0 100