Ingredience
- 3 vejce
- 1/3 hrnku cukru krupice
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 3/4 hrnku mléka
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 900 ml pomerančového juicu
- 2 vanilkové pudinky
- ovoce
- tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání plechu
Piškotový koláč, koláč s pudinkem, koláč s ovocem a pudinkem, pudinkový piškot s ovocem… názvů má hned několik. Nám ho pekla hlavně naše mamka. Ovoce střídala podle toho, co bylo zrovna k dispozici a pudink vařila v ovocné šťávě.
Já si na něj nedávno vzpomněla a od té doby ho doma pekla už dvakrát. Poprvé jsem vanilkový pudink uvařila v jablečném moštu a podruhé v pomerančovém juice. Verze s moštem byla sladší a ta pomerančová zase taková víc osvěžující a celkově mě asi i víc bavila.
Upečte si koláč mého dětství
1 hrnek v receptu má 270 ml.
Plech má rozměry 36 na 27 cm.
Jako první si rozehřejeme troubu na 190 °C. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem (případně hrubou moukou).
V míse smícháme mixérem (případně v robotu) vejce s cukry. Pomalu přilíváme olej. Pak vmícháme mléko a přisypeme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.
Těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct zhruba na 12 minut. Před vytažením z trouby upečení zkontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle (těsto se nesmí lepit).
Necháme zcela vychladnout.
Umyté ovoce si nakrájíme na plátky a naskládáme na vychladlý piškot.
V hrnci ohřejeme 850 ml zvoleného juicu (nebo jiné ovocné šťávy). Ve zbylých 50 ml rozmícháme pudinky a jakmile začne juice vařit, nalijeme do něj pudink a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.
Hned nalijeme na ovoce. Necháme nejdřív vychladnout, pak přendáme do lednice, kde máme koláč do té doby, než pudink ztuhne.
Dobrou chuť.
Na mém Instagramu můžete mrknout také na video z přípravy.