Ingredience
- 1/2 hrnku špaldové mouky hladce mleté
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 vejce
- špetka soli
- 3 polévkové lžíce domácího levandulového cukru
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- ostružiny
- máslo na vymazání formiček
- mouku na vysypání formiček
- (moučkový cukr)
Dostala jsem hrozitánskou chuť na ostružiny. A zrovna včera mi jich Petr natrhal celou misku. Krásně velké a sladké, prostě lahoda. Doma už mi dlouho leží nový recept bublaninu, takže jsem měla předem jasné, co z nich připravím. Jen jak už je u mě zvykem, téměř celý recept jsem změnila 🙂
Zrovna nedávno jsem četla, že pokud chceme skutečnou dávku vitamínů a aroma, tak musíme sehnat ostružiny plané a ne ty kupované. V obchodech jsou k dostání šlechtěné druhy, které mají jiný a hlavně menší obsah vitamínů a prospěšných látek. Takže mám vážně štěstí, že u nás v okolí se stále dá sehnat spousta sladkých a chuťově výrazných ostružin.
Jak si připravit ostružinovou bublaninu
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a žloutky vyšleháme s levandulovým cukrem. Ten můžete nahradit klasickým třtinovým. Do žloutků přidáme mouky s práškem do pečiva, vlažné mléko. Promícháme vařečkou, a až pak opatrně vmícháme i sníh z bílků.
Misku si vymažeme a vysypeme, dáme trochu těsta, pár ostružin, další těsto a navrch opět ostružiny. Vše uhladíme.
Pečeme zhruba 25 minut. Po vytažení necháme vychladnout a můžeme lehce posypat moučkovým cukrem (hlavně na efekt nebo pokud máte kyselejší ostružiny, ale není to vůbec nutné).
Recept od
Gabi
Dejte vědět svým přátelům...
54.545454545455
0
100