Bublanina s ostružinami

55%

Porcí

8

Příprava

10 min

Vaření

25 min

Hlasuj

Ingredience

  • 1/2 hrnku špaldové mouky hladce mleté
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce domácího levandulového cukru
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • ostružiny
  • máslo na vymazání formiček
  • mouku na vysypání formiček
  • (moučkový cukr)

Dostala jsem hrozitánskou chuť na ostružiny. A zrovna včera mi jich Petr natrhal celou misku. Krásně velké a sladké, prostě lahoda. Doma už mi dlouho leží nový recept bublaninu, takže jsem měla předem jasné, co z nich připravím. Jen jak už je u mě zvykem, téměř celý recept jsem změnila 🙂

Zrovna nedávno jsem četla, že pokud chceme skutečnou dávku vitamínů a aroma, tak musíme sehnat ostružiny plané a ne ty kupované. V obchodech jsou k dostání šlechtěné druhy, které mají jiný a hlavně menší obsah vitamínů a prospěšných látek. Takže mám vážně štěstí, že u nás v okolí se stále dá sehnat spousta sladkých a chuťově výrazných ostružin.

Jak si připravit ostružinovou bublaninu

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a žloutky vyšleháme s levandulovým cukrem. Ten můžete nahradit klasickým třtinovým. Do žloutků přidáme mouky s práškem do pečiva, vlažné mléko. Promícháme vařečkou, a až pak opatrně vmícháme i sníh z bílků.

Misku si vymažeme a vysypeme, dáme trochu těsta, pár ostružin, další těsto a navrch opět ostružiny. Vše uhladíme.

Pečeme zhruba 25 minut. Po vytažení necháme vychladnout a můžeme lehce posypat moučkovým cukrem (hlavně na efekt nebo pokud máte kyselejší ostružiny, ale není to vůbec nutné).

ovocna_bublanina ovocny_kolac_recept bublanina_recept_ostruziny pouziti_levanduloveho_cukru bublanina_s_ostruzinami ostruzinova_bublanina

 

 

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
54.545454545455 0 100