citronové těsto

Citronový koláč s borůvkami

Porcí

12

Příprava

12 min

Vaření

30 min

Hlasuj

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 klasického sáčku prášku do pečiva
  • 130 g másla
  • 3 vejce
  • 180 ml mléka
  • 1 kůra z citronu
  • 1/2 šťáva z citronu
  • 250 g borůvek
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání

Mám slabost pro citron v dezertech. A celkově v receptech. Zvlášť teď v létě. Výsledek na talíři je pak svěží, což si aktuální teploty vyloženě žádají.

Pozn. první verzi jsem pekla z klasické hladké mouky, takže byla nadýchanější. Tato na fotkách je z celozrnné hladké mouky. Na chuti jí to nic neubere. Jen je krapet nižší.

Ochutnejte kombinaci citronu a borůvek

Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozehřejeme na spodní a horní ohřev na 200 °C.

Jako první si přichystáme všechny suroviny, aby měly podobnou (pokojovou) teplotu. Těsto se nám pak nezdrcne.

Vejce vyšleháme v robotu (nebo ručním šlehačem) s cukrem. Přidáme povolené máslo a postupně ho na nižší otáčky zašleháme.

Pak opatrně přilijeme citronovou šťávu a mléko a opět prošleháme.

Mouku, špetku soli, citronovou kůru a prášek do pečení smícháme a lehce vmícháme do tekuté směsi.

V této fázi si můžeme odebrat 1/3 těsta a smíchat ji s 50 g rozmixovaných borůvek.

Do formy dáme těsto a ozdobíme ho obarvenou částí těsta a borůvkami. Já to nechala čistě na dětech. Spirálu tvořit nemusíte. Klidně borůvky rozvrstvěte nerovnoměrně. 

Pečeme 30 minut. Po vytažení necháme zcela vychladnout.

Dobrou chuť!

Ještě mě nesledujete na Facebooku a Instagramu? Přidejte se a těšte se na spoustu tipů, recenzí a reels receptů.

boruvkovy-kolac citron-kolac citronovy-kolac-s-boruvkamikoláč s borůvkamikolac-s-boruvkami letni-dezert

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100