muffiny s drobenkou

Borůvkové muffiny s křupavou drobenkou

Příprava

15 min

Vaření

20 min

Hlasuj

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 130 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 230 ml Plno/polotučného mléka
  • cca 100 g borůvek

Drobenka

  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g jemně mletých ovesných vloček
  • 30 g nasekaných oříšků
  • 30 g třtinového cukru
  • 50 g másla

Jak na nadýchané borůvkové muffiny se skvělou drobenkou

Hodinu před samotným pečením si všechny suroviny na těsto odvážíme a vyndáme na linku. Možná se to zdá jako zbytečný krok, ale věřte mi – stejná teplota všech ingrediencí je klíčová pro dokonalé těsto. Díky tomu se nesrazí a muffiny budou krásně nadýchané.

Příprava formy a drobenky
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, ať to máme připravené. Když používáme formu na vymazání, tak ji vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Pak se vrhneme na drobenku – je to rychlovka.
Do misky dáme mouku, přihodíme vločky, nasekané oříšky, cukr a promícháme. Nakonec přidáme na kousky nakrájené studené máslo a prsty ho zapracujeme do sypké směsi, dokud nevznikne hrubá drobenka. Hotovo? Super, teď se můžeme pustit do těsta.

Příprava těsta
Suroviny už jsou pěkně odleželé, takže jdeme na věc. Do mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do husté, světlé pěny. Vejce opravdu neodflákněte – šlehejte aspoň 5 minut, ať nabydou objemu a krásně zbělají.

Jakmile jsou vejce vyšlehaná, začneme k nim pomalu přidávat povolené máslo. Fakt to neuspěchejte, máslo se musí dobře zapracovat, ať tam nemáte hrudky.

Promícháme mouku s kypřicím práškem a směs prosejeme do misky.

Teď přichází klíčová část: střídavě zašleháme mouku a mléko do máslovo-vaječného základu – nejdřív trochu mouky, pak trochu mléka… Celé těsto ještě krátce prošleháme, aby bylo krémové.

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Přidání borůvek a pečení
Teď už zbývají jen borůvky. Do těsta je zlehka vmícháme ručně pomocí stěrky – žádný mixér, jinak z nich bude fialová kaše. Ale dejte si pozor, aby byly rozložené rovnoměrně, ať v každém muffinu najdete pár šťavnatých kousků.

Hotovým těstem plníme košíčky zhruba do dvou třetin (nejlíp to jde s cukrářským sáčkem, ale lžící to zvládnete taky, ostatně stejně jako já). Navrch posypeme připravenou drobenkou a šoupneme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 20 minut.

A to je vše! Stačí už jen nechat muffiny lehce vychladnout, pak si jeden utrhnout a užít si dokonalou kombinaci nadýchaného těsta, šťavnatých borůvek a křupavé drobenky.

Dobrou chuť! 

jak na drobenkudrobenka na těstoborůvky receptpečenítěsto na muffinymuffiny s ovocem a drobenkounadýchané muffinyjednoduché muffinyrecept pečení

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
0 0 100