Podzimní panenka

100%

Porcí

4

Příprava

15 min

Vaření

50 min

Hlasuj

Ingredience

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1 menší pórek
  • 1 cibule
  • 8 středně velkých brambor
  • 500 g vepřové panenky
  • olivový olej (s rozmarýnem)
  • sůl
  • pepř

Na podzim dělám ráda maso na kořenové zelenině. Přijde mi ideální, pokud jíme sezónní suroviny. Navíc tentokráte jsem ji i brambory nakrájela na kolečka, takže dětem se zdá, že mají chipsy.

U tohoto receptu jsem konečně také vyzkoušela olivový olej s rozmarýnem – mamka ho dostala jako dárek a vzhledem k tomu, že u nás vařím hlavně já, tak se ke mně jen posunul. Čekala jsem trochu výraznější chuť, kdybych rozmarýn v lahvičce neviděla, asi by mi dalo zabrat poznat, že se nejedná o čistě olivový olej. Každopádně olej je to kvalitní a chutný.

Postup:

Zeleninu si oškrábeme a umyjeme. Nakrájíme vše na tenká kolečka a dáme na plech. Lehce osolíme a zakapeme olivovým olejem (použila jsem s rozmarýnem).

Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C.

Panenku si osolíme a lehce opepříme. Osmahneme ji na pánvi a následně přidáme k zelenině dopéct do trouby – to vše po 20-25 minutách, co jsme dali zeleninu péct.

Rozehřejeme pánev, přidáme kapku oleje a panenku osmahneme ze všech stran, aby se maso pěkně zatáhlo.

Vyndáme plech se zeleninou z trouby a přidáme panenku. Na pánev nalijeme zhruba deci vody a šťávu přilijeme na plech. Vrátíme zpět do trouby dopéct.

Já osobně mám raději panenku ne zcela vysušenou, ale pro děti ji nechávám vždy dopéct. Můžeme ale vyndat panenku již po 10 minutách, odkrojit si kousek pro nás dospělé a dětem dát maso zpět do trouby na dalších 5 minut.

olivovy-olej veprova-panenka-recept

 

 

Recept od

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
100 0 100
-->