Žitný kvásek – postup

53%

Hlasuj

Dvakrát jsme domů dostali kvásek, ale ani jednou nám to s ním nějak nešlo. Dlouho jsem uvažovala o tom, že zkusím kvásek od začátku sama, ale stále jsem se k tomu nemohla odhodlat. Nakonec s kváskem začal můj táta a společnými silami se zadařilo.

Nelekněte se zdlouhavého postupu. Teď už z vlastní zkušenosti mohu říct, že to skutečně tak složité není. Stačí jen dodržet pár základních bodů a i Vy se budete moci vrhnout na pečení kváskového pečiva.

Postup:

DEN 1. :

Připravíme si skleněnou nádobu (my zvolili skleněný džbán Ikea, můžete použít ale třeba 0,5l zavařovací sklenici). Nádobu musíme důkladně vymýt a nechat vysušit.

Používáme převařenou vychladlou vodu (vlažnou) a žitnou chlebovou mouku. Do sklenice dáme 3 velké polévkové lžíce mouky a 3 velké polévkové lžíce vlažné vody. Zamícháme a přikryjeme igelitem, do kterého propícháme pár dírek. Nádobu umístíme na teplé místo, kde není průvan. My jsme ji měli postavenou vedle krbu.

DEN 2.:

Zhruba po 24 hodinách od založení kvásek tzv. přikrmíme – přidáme 1 velkou lžíci žitné mouky a  lžíci vlažné vody. Promícháme, přikryjeme a opět postavíme na stejné místo.

DEN 3.:

Opět po 24 hodinách přidáme stejné množství jako druhý den, zamícháme a přikryté dáme na teplé místo. Kvásek již začíná “pracovat”.

DEN 4.:

Kvásek po každém dokrmení nabere na objemu a následně lehce “spadne”. Čtvrtý den opět dokrmíme stejným množstvím, promícháme a dáme zpět na teplé místo.

Čtvrtý den zhruba po 3-4 hodinách od dokrmení je kvásek připravený k použití při přípravě těsta. My jsme jej ještě nechali stát na teplém místě do dalšího dne.

DEN 5.:

Opět dokrmíme stejným postupem, promícháme, necháme 4 hodiny stát a poté jsme jej umístili do lednice.

POSTUP PŘI PŘÍPRAVĚ TĚSTA:

Kvásek máme v lednici. Pro běžné použití stačí v lednici nechat zhruba 3 lžíce a vždy před pečením kvásek nakrmit a poté opět 3 lžíce odebrat do lednice a takhle neustále dokola postupovat. Pokud delší dobu nepečeme, musíme jednou týdně kvásek dokrmit 1 lžící mouky a 1 lžící vlažné vody – necháme chvíli v teple a opět vrátíme do lednice.

My tedy ale máme v lednici nechané celé množství, ze kterého odebereme potřebné množství kvásku k pečení a jednou za týden dokrmíme.

RADY NA ZÁVĚR:

Chovejte se ke kvásku jako k živému “pokladu”, někteří si kvásek dokonce pojmenují.

Kvásek by měl být cítit po ovoci, ne po acetonu!

Nejdříve zkuste upéct třeba bulky nebo bagety, postupně se pusťte do chleba.

kvasek

IMG_0458

 

Sdílení & Tisk

Dejte vědět svým přátelům...
53.333333333333 0 100
-->